Intervju

ГРАДОНАЧЕЛНИК ЧАЧКА МИЛУН ТОДОРОВИЋ О АКТУЕЛНИМ ПРОЈЕКТИМА

 

 

Чачак је прошле године био велико градилиште, а судећи по овогодишњем добро и амбициозно креираном буџету града и у 2019. ће бити настављени већ започети пројекти, али и реализоване, такође капиталне, нове инвестиције. Одлука о буџету Републике Србије за ову годину гарант је велике подршке Владе, министарстава и републичких јавних предузећа нашем граду, што је охрабрујуће, али и обавезујуће. Завршетак ауто-пута од Сурчина до тунела у Паковраћу, почетак радова на Моравском коридору, отварање аеродрома „Морава” за цивилни саобраћај, наставак инфраструктурног опремања индустријских зона, приоритети су градског руководства, са циљем привлачења нових инвеститора и жељом да Чачак буде град са што мање незапослених и да млади, образовани и стручни не одлазе из своје средине. О овим великим изазовима за наредни период, као и о недавно отвореној најмодернијој згради Градске библиотеке, Стартап центру Научно технолошког парка Чачак, санацији и рекултивацији несанитарне депоније „Прелићи”, реконструкцији скупштинске сале, за наш лист говори градоначелник Чачка Милун Тодоровић.

 

ПОДРШКА ДРЖАВЕ ЈЕ НЕМЕРЉИВА

 

За парцеле у индустријској зони у Прељини, осим странаца, заинтересовани су и локални привредници. Како их подстаћи да проширују постојеће и отварају нове фирме?    

 

Град Чачак је шампион по висини финансијских средстава која се издвајају за активне мере политике запошљавања, пре свега за програме отварања нових радних места, самозапошљавања и стручне праксе за младе. У 2019. години, за ове намене смо определили 40 милиона динара. Поред тога, међу првима смо у Србији усвојили Програм економског развоја, за чију реализацију смо у овој години планирали додатних десет милиона динара и то за проширење производње, подстицање конкурентности и увођење иновација. Ове финансијске мере су потребне, али не и довољне. Инфраструктурно опремање две индустријске зоне током 2018. године, у Прељини и Коњевићима, већ је дало резултате. У Прељини, немачка компанија „Форверк“ приводи крају изградњу производног погона, укупне површине 43.000 квадрата, у коме ће бити запослено више од 1.000 Чачана, док су у индустријској зони у Коњевићима, бројне фирме започеле проширење постојећих капацитета и изградњу нових објеката. Ово нам је и био циљ када смо започели опремање индустријских зона. У 2019. смо планирали усвајање планских аката којима ћемо омогућити проширење обе индустријске зоне и даљи наставак радова, како би и свим новим заинтересованим домаћим и страним инвеститорима створили што боље услове, а све у циљу запошљавања што већег броја наших суграђана, нарочито младих и образованих, и то у успешним компанијама. Са свим удружењима привредника имамо изузетно добру сарадњу, формирали смо и Савет за привреду, а имамо и члана Градског већа, као представника привредника, тако да све то значајно доприноси ефикаснијој реализацији постављених циљева.

 

Градско руководство је веома брзо обезбедило локације за производни погон компаније „Форверк“ и квалификовану радну снагу. Може ли Град овакву ефикасност да понуди и другим инвеститорима?   

 

Приликом полагања камена темељца за изградњу производног погона компаније „Форверк“, власник ове компаније, господин Петер Келен, рекао је следећу реченицу: „Изградио сам пуно фабрика широм света, али овакву подршку и ефикасност какву смо имали у Чачку нигде нисмо видели“. Такве речи охрабрују, али и обавезују. Обавезују да и сваком будућем инвеститору у нашем граду пружимо исту подршку, било да су у питању страни или домаћи инвеститори. У овом послу, имали смо огромну подршку државе, пре свега председника Републике господина Александра Вучића, Владе Републике Србије и бројних министарстава, као и републичких јавних предузећа.

 

Отварање деонице ауто-пута од Љига до Чачка значајно је утицало на наш град. Колико ће пуштање у саобраћај читавог ауто-пута од Обреновца до Чачка бити важно за потенцијалне инвеститоре и домаће привреднике?  

 

Као што сте и сами рекли, отварање деонице ауто-пута „Љиг – Прељина“ значајно је утицао на позитивне промене у нашем граду. Завршетак трасе на деоници „Љиг – Обреновац“ свакако ће допринети још бржем развоју Чачка, али и читаве Западне Србије. Најављени скори завршетак ових радова, позитивна искуства компанија које граде своје погоне у Чачку или које већ послују, свакако су један од разлога великог интересовања и бројних потенцијалних нових инвеститора. Ако се у обзир узме и почетак радова на деоници „Прељина – Пожега“, најављена изградња ауто-пута „Прељина – Појате“ и конверзија војног аеродрома у Лађевцима у Међународни аеродром и за цивилни саобраћај, положај и значај Чачка, као саобраћајног и привредног центра Србије, биће непроцењив. Нашим грађанима и привредницима, све ово ће бити од велике користи. Поред запошљавања наших суграђана, очекујемо да ће велики број младих, образованих и стручних људи из градова и општина у окружењу, доћи у наш град и допринети свеукупном развоју, али и да ће и један део наших суграђана који су напустили Чачак препознати разлоге да се овде врате.

 Наставак у листу „Чачански глас“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.