Grad

 КОМПЛЕТАН ДАЉИНСКИ СИСТЕМ ГРЕЈАЊА НА ПРИРОДНИ ГАС

 

Јавно комунално предузеће за грејање “Чачак” веома брине о емисији штетних гасова, односно о чистом ваздуху. Годинама, па чак и деценијама, ово предузеће води рачуна да постројења којима газдује емитују што мање штетних гасова. У ранијем периоду угашени су велики градски топлотни извори који су користили мазут (у Фабрици хартије и “Сладари”). Потом су уследиле реконструкције постројења топлана “Љубић кеј” и “Шумадија”, блоковских котларница “Солидарност 5”, “Нушићева”, “Винара”, “Просвета”, који данас користе искључиво природни гас.

– У строгом центру града, уз улагања Града Чачка и осталих донација, успели смо да угасимо 12 топлотних извора, који су за грејање користили велике количине лож уља, мазута, па чак и угља. Реконструкцијом котларнице “Просвета”, угасили смо последњи топлотни извор, који је као основно гориво користио мазут. Иако сва наша постројења користе искључиво гас, имају и могућност коришћења алтернативног горива – мазута, уколико се догоди неки поремећај на тржишту енергије. Пре десетак дана смо топлотне изворе зграда судова, тружилаштава и Министарства унутрашњих послова преспојили на нашу топлану “Шумадија” која користи гас, и на овај начин је угашена последња котларница на мазут у центру града, што ће обезбедити поузданије и квалитетније грејање и чистији ваздух. Одредили смо и локацију за котларницу код факултета. На овом простору постоји чак седам топлотних извора који углавном користе лож уље, угаљ и мазут. Тренутно смо у фази израде пројекта препарцелације за будућу котларницу, односно малу топлану. На овај начин повезаћемо школе “Вук Караxић”, Музичку и Техничку и угасити котларницу која сада користи лож уље. У следећој фази, на ову котларницу прикључићемо Технички факултет који тренутно користи угаљ и Агрономски факултет који као гориво користи мазут. Зграде и објекте који се налазе поред факултета, такође, ћемо повезати на ову малу топлану – најављује Данко Ћаловић, директор ЈКП за грејање “Чачак”.

Према његовим речима, једина котларница у строгом центру града која за грејање користи мазут је “Пролеће”, али њом газдују власници станова и пословних објеката на овој локацији.

– Ова котларница не испуњава услове када је реч о емисији штетних гасова, који су у Србији прописани веома строгим нормама. Станари на овој локацији мораће да реконструишу котларницу, или да се прикључе на систем даљинског грејања. Наше прердузеће је већ припремило постројење које у року од два, три сата може да се активира. На овај начин угасили би и последњу котларницу у центру града која користи горива која не испуњавају законске прописе. Урадићемо и елаборат, којим ћемо станарима указати да ће уколико пређу, на пример, на лож уље, вероватно успети да емисију штетних гасова сведу на законске оквире, али то би било привремено решење, с обзиром на то да се предевиђа даље пооштравање законских прописа – наглашава директор Ћаловић.

Када је реч о заштити животне средине и смањењу загађености ваздуха ово предузеће наставља да унапређује своја постројења. На пример, за топлану на Љубићском кеју већ је набављен и уграђен комбиновани горионик најновије генерације. Поред енергетске ефикасности, међу плановима ЈКП “Чачак” је и одређена когенерација, коју челници овог предузећа намеравају да реализују са донаторским кућама, а већ су у преговорима са УСАИД, како би у наредној години могли да добију одређена средства. Иначе, когенерација је поступак за истовремену производњу топлотне и електричне енергије.

Н. Р.

 УГАШЕНА ПОСЛЕДЊА КОТЛАРНИЦА НА МАЗУТ

Радници ЈКП „Чачак“ су пре десетак дана завршили радове на топловоду у Улици цара Душана, на углу са Господар Јовановом улицом. На даљински систем грејања прикључене су зграде судова и тужилаштава, Министарства унутрашњих послова, а изграђени су прикључци за зграде Народног музеја и Међуопштинског историјског архива, као и за Цркву и парохијски дом и Уметничку галерију “Надежда Петровић”. Милан Бојовић, помоћник градоначелника за област месне самоуправе и инфраструктуре, истиче да је за ову инвестицију град издвојио милион динара, а суд, тужилаштво и МУП шест милиона динара. Остатак средстава обезбедило је ЈКП ,,Чачак”, чији су радници извели комплетне машинске радове и монтажу свих постројења у власништву града.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.