Kultura

ДАН ДОМАЋЕГ ФИЛМА У ЧАЧКУ

   Филмски центар Србије и Удружење ДОК Србија – Документаристи Србије  овог новембра организују ДАН ДОМАЋЕГ ФИЛМА у градовима широм Србије.
У питању су пројекције документарних филмова (произведених у Србији у последње 2 године) уз присуство

аутора тог филма. Или како ми волимо да их зовемо: пројекције документарних филмова о којима се прича.

Чачак је један од 13 градова Србије у којима ће на овај начин бити обележен Дан домаћег филма и то пројекцијом филма “Водич кроз црну рупу“ аутора Златка Прањића и Александра Николића. Пројекција ће се одржати у оквиру филмског и видео програма УГ “Надежда Петровић“ у четвртак, 29. новембра у 20 часова. Улаз на пројекцију је бесплатан.

О филму:

ВОДИЧ КРОЗ ЦРНУ РУПУ

Велика Британија, Србија, Босна,Хрватска (2017)

74 минута

Режија: Александар Николић, Златко Прањић

Продуценти: Braidmade Films, Paradox Film, The Theatre With Accent, У свом филму

Синопсис:

Боем са Портобело улице сања о повратку у родну Босну. Али, суочава се са непремостивом препреком – собом самим. Суле је босански уметник који већ четрдесет година живи у Лондону. Незадовољан својим животом, узрок свих проблема види у имигрантској судбини, живећи у идиличним успоменама своје вољене Бања Луке. Огрезао у лоше животне навике, Суле добија последњу шансу за преокрет када га босанска амбасада у Лондону позива да изложи серију својих слика под називом „Водич кроз црну рупу“. Суле у томе не види само прилику да заради новац како би отишао кући, већ и шансу да поврати углед и успостави везу са синовима… Хоће ли Суле завршити своје слике на време? И да ли је родни крај то за чим он истински жуди?

Дирљива прича о усамљености, пропуштеним приликама и егзистенцијалним страховима.

О ауторима:

Александар Николић, рођен 1980. године у Београду, од своје 10. године живи у Лондону. Ради као монтажер на пројектима за престижне канале као што су ББЦ, ПБС и ЦХ4. Аутор је пет кратких филмова; његов дугометражни документарни деби „Српски адвокат“ дистрибуиран је у Немачкој и приказан на преко 20 фестивала у свету.

Златко Прањић, рођен 1965. године у Босни, признати је и награђивани писац и позоришни редитељ. Основао је своју позоришну трупу Тхеатре Wитх Аццент 2004-те године, и убрзо потом представа коју режира добија одличан пријем и критике на престижном фестивалу у Единбургу. Аутор је видео пројекта „Моје име је Босна“. Ово је трећи филм на ком сарађује са А. Николићем.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.