Aktuelno Grad

ДА ПОМОГНУ, УТЕШЕ И ОХРАБРЕ…

ЈОШ ЈЕДНА АКЦИЈА КОЛА СРПСКИХ СЕСТАРА ЗА „ПЧЕЛИЦЕ“

Чланице Кола српских сестара „Надежда Петровић“ покренуле су још једну велику акцију како би прикупиле помоћ за штићенике крагујевачког Центар за смештај одраслих лица „Пчелице“. Данас су се на одредиште упутили са пакетима гардеробе, постељине, помогли су и неки чачански привредници („Макробела“ и „Чипс веј“), а прикупљена је и извесна количина ортопетских помагала, неопходних многима у тој установи, с обзиром да је велики број старих и тешко покретних.

Председница Кола Бојана Јакшић подсетила је да је ово друга акција за „Пчелицу“, која сада има око 900 корисника.

– Тамо је много изнемоглих, болесних, остављених… Видели смо први пут да им свака помоћ добро дође. Поносни смо на одзив Чачана, јер смо захваљујући томе прикупили око четири тоне ствари, које су штићеницима потребне. Установа, која је заваљујући младом руководству добро опремљена, обухвата окo девет хектара, многи раде на имању и сваки комад одеће им значи. Прошли пут су нас дочекали са неисказаном радошћу, јер су веома срећни што неко мисли на њих – рекла је Јакшић, посебно захвална руководству Града Чачка, које је обезбедило возило за транспорт хуманитарне помоћи до Крагујевца.

У удружењу је око 280 чланица, од којих су 20 стално активне, а Бојана наглашава да је међу њима и много младих људи. Ипак, већина су пензионерке, као Милка Вуковић, која се „пронашла“ у хуманитарном раду. О значају Кола српских сестара говори и њена реченица да два мала прозора на објекту, које удружење сада користи (код Галерије „Рисим“), представљају велику срећу и знак пажње за многе којима се помоћ свакодневно пружа.

– Све ме то мотивисало да дођем и дам свој допринос. Бојана је веома племенита особа и све нас усмерава да мислимо позитивно и да помажемо људима, старима, немоћнима, онима који су остали без посла… Ту смо, кад год је потребна помоћ, да утешимо и охрабримо. Прошли пут сам ишла у „Пчелице“ и та посета ми је дубоко у срцу. Зато, од сваке донације остављамо понешто за њих – рекла је Милка.

Ваља подсетити да Коло не брине само о социјално угроженим, већ и о младим људима, јер од прикупљених донација стипендирају се 22 ђака и студената… Из Града су стигле лепе вести, да ће Коло најзад добити своје просторије у бившем објекту „Комуналца“, у Улици цара Лазара. Јакшић каже да постоји обећање да ће им и новчано помагати за плаћање комуналних трошкова, за које су до сада саме сакупљале новац.

– Поносна сам на све добре људе у нашем граду, за који увек кажем да има велико срце. Градоначелник Милун Тодоровић и његови сарадници су препознали значај нашег рада и на томе смо им много захвални. Када пређемо у нови простор, сигурно ће бити много лакше и нама и нашим корисницима,  – каже председница Кола Бојана Јакшић, која је већ деценијама укључена у многе хуманитарне акције.

В. Т.

 

 

Оставите одговор