Sport

ДА ЧАЧАК БУДЕ ГРАД „ЗА СВУ НАШУ ДЕЦУ”

ОСНАЖЕНЕ ПОРОДИЦЕ – БОЉИ ПОЛОЖАЈ МЕНТАЛНО НЕДОВОЉНО РАЗВИЈЕНИХ ОСОБА

ДА ЧАЧАК БУДЕ ГРАД ЗА СВУ НАШУ ДЕЦУ”

Квалитет живота особа са инвалидитетом и њихових породица у великој мери зависи од подршке друштвене заједнице и окружења. Једна од најважнијих карика је помоћ локалне самоуправе, која се реализује кроз градске институције и борбу против предрасуда и стереотипа, у чему посебно важно значење има стварање услова, пре свега физичких, за слободно кретање ових наших суграђана. Мада се, у односу на деценију раније, у нашем граду много тога променило, према мишљењу удружења ОСИ, још постоје баријере, које би, уз добру вољу, могле бити “оборене”. О овим темама разговарали смо са Владаном Милићем, помоћником градоначелника Чачка за област друштвених делатности.1 zracak

pomocnik gradonacelnika V Milic
Владан Милић, помоћник градоначелника Чачка

Подсећајућу да локална самоуправа пружа разне видове подршке и помоћи особама са инвалидитетом и њиховим породицама, Милић наглашава да је наш град међу ретким у Србији који је потпуно финансирао изградњу, а сада и рад Установе за дневни боравак деце, младих и одраслих са сметњама у развоју. Такав објекат родитељи и њихова деца дуго су желели и о томе сањали. Сада, када је то постала једна од најважнијих услуга за особе са сметњама у развоју, многи су нам, у разговорима током овог серијала, рекли да не знају како би свој живот организовали да није “Зрачка”, прве овакве установе у централној Србији.

Као и претходне, и ове, године је за “Зрачак” из градског буxета издвојено око 43 милиона динара. Највећи део средстава опредељен је за плате запослених и за одржавање објекта. Због лоше финансијске ситуације, за одређени број корисника читав износ за “Зрачак” иде из буџета локалне самоуправе, док остали плаћају субвенционисану цену…

…Важан сегмет помоћи удружењима ОСИ је пројектно финансирање, које субвенционише Град Чачак…

– Град помmarkica-osi-za-projekat2аже и спортске клубове особа са инвалидитетом. Седам клубова је ове године добило укупно 1,022 милиона динара, а за ове намене постоји посебна ставка у буџету. Клуб “Додир” има изузетне резултате у куглању. Следеће године настојаћемо да овај клуб добије своју куглану у Чачку, тако да се не мора такмичити или наступати као домаћин у  неким другим градовима, као што је то сада пракса – обећава Милић, који најављује и градњу фискултурне сале за ученике  Школе “1. новембар” и кориснике “Зрачка”. Сала ће се градити у дворишту Школе. Град обезбеђује 50 одсто средстава за овај објекат, док други део финансира Република Србија.

Мала приступачност објектима и јавним установама у Чачку, као и у већини градова у Србији, за особе са инвалидитетом болна је тачка, која им знатно ограничава кретање. У граду је на јавним паркинзима обезбеђено 30 места за ОСИ, а само једна семафор у Улици кнеза Милоша је озвучен. Има око 400 урађених прелаза са коловоза на тротоар, али према мишљењу грађана који користе колица, било да су то особе са инвалидитетом или родитељи са малом децом, многи ивичњаци су веома стрми и тешко их је користити. Исти проблем је и са прилазним рампама у граду. Лифтови за ОСИ постоје на уласку у згради градске управе и у Дому културе. Због квара они већ дуже време нису у функцији, а фирма која их је уградила, више не постоји.

– Град сада тражи фирму која ће да ради нове лифтове или да ремонтује постојеће. Лифтови су прилично скупи, али Град неће одустати од ове идеје. Планирано је да се, поред ова два, набави још неколико лифтова за важне установе у граду, а локације би требало да одреди Служба за друштвене делатности, у договору са удружењима ОСИ – каже Милић, који истиче да удружења увек могу своје примедбе пријавити јавним предузећима. Он, такође, обећава да ће бити организован заједнички састанак са представницима удружења, како би се боље дефинисале потребе и проблеми када су у питању јавне површине и саобраћајнице, а све у циљу да живот особа са инвалидитетом буде на бољем нивоу.

– План помоћи особама са инвалидитетом и њиховим породицама на годишњем нивоу ради Управа за друштвене делатности, у сарадњи са градским руководством. Ми сваке године допуњујемо и проширујемо услуге, субвенције и врсте помоћи, а у томе нам је веома важна добра сарадња са удружењима. Наша врата су увек отворена за све њихове сугестије – закључује помоћник градоначелника Владан Милић.

В. Тртовић

Цео текст можете прочитати у новом броју „Чачанског гласа“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.