Aktuelno Društvo

ДЕЦА СУ БУДУЋНОСТ НАШЕГ ГРАДА!

ПОВЕЋАЊЕ СТОПЕ НАТАЛИТЕТА – СТРАТЕШКИ ЦИЉ ДРЖАВЕ, АЛИ И ЛОКАЛНИХ САМОУПРАВА НА ПОДРУЧЈУ СРБИЈЕ

Србија стари и уколико овај тренд буде настављен, у наредних неколико деценија, према најцрњим прогнозама, биће нас највише 5,8 милиона. Републички завод за статистику саопштио је половином ове године да је број становника у Србији од 2006. до 2016. године на основу природног прираштаја смањен за око 385.000, што значи да годишње губимо око 35.000 грађана. Најновији подаци упозоравају да је проблем наталитета толико ескалирао да се сада, уместо борбе и подстицаја за треће и четврто дете, битка мора водити чак и за друго, јер већина жена рађа само једном. Надлежни у држави су схватили да је крање време да се предузму систематске мере које ће веома брзо дати добре ефекте на пољу поспешивања наталитета, како бисмо поправили лошу демографску слику Србије. Упоредо са кампањом за поспешивање рађања на републичком нивоу, и локалне самоуправе широм Србије воде паралелно и сопствену битку за подизање стопе наталитета, с тим што су тренутно у предности оне које су овај проблем препознале раније.

Image result for baby in hospital

Како наводи Милица Дачић, заменица градоначелника Чачка, наша локална самоуправа је на локалном нивоу већ у ранијем периоду увела одређене мере, које породицама са више деце пружају боље услове за њихово одгајање и уједно подстакле младе брачне парове да се чешће опредељују за родитељство.
– Деца су наше највеће благо. Град Чачак је на време препознао проблем пада наталитета и већ увео одређене мере, које су претходиле кампањи која је покренута на државном нивоу, чиме би требало да се поносимо. Локална самоуправа ће настојати да у наредном периоду издвоји више средстава за већ постојеће, али и нове мере поспешивања наталитета на нашем подручју, како бисмо побољшали лошу демографску слику Чачка.Иако су добри познаваоци стања у овој области истакли да економска ставка није можда најбитнија за подизање стопе наталитета, градско руководство сматра да ове наше локалне мере могу знатно да утичу на побољшање животног стандарда породица са децом, што ће позитивно утицати и на младе људе и све друге репродуктивно способне брачне парове да рађају више деце – истакла је заменица градоначелника у изјави за „Чачански глас“.
Поред обезбеђивања бољих економских услова – доласка нових инвеститора и отварања нових радних места, Милица Дачић сматра да постоје и други начини да се младим људима пошаље јасна порука да је локална заједница уз њих, када је реч о заснивању породица и родитељству.

– Велики помак на боље представља и сама идеја о организовању дневних боравака за децу у оквиру компанија, како би родитељи могли мирно да се посвете раду. Такав модел би могао да се примени и у нашем граду, посебно када је реч о великим предузећима. Већ смо о овој теми разговарали и са инвеститором који ће своје фабричке хале подићи у новој индустријској зони, иако такву праксу до сада нису имали у својим фабричким погонима, позитивно су реаговали на овакав предлог – рекла је Милица Дачић.

Како наводи заменица градоначелника, у циљу поспешивања рађања и повећања стопе наталитета, Град Чачак и ове године наставља да исплаћује једнократну новчану помоћ родитељима за новорођену децу. Према усвојеном правилнику, подстицаји остају исти као и прошле године, па ће родитељи за прво и друго дете добијати по 10.000, треће 20.000, а за четврто и свако наредно по 30.000 динара. Ове године су у градском буxету опредељена већа средства него у претходној години – укупно 14 милиона динара. Локална самоуправа је издвојила значајна средства и за незапослене породиље (33. милиона динара) и до сада је са те позиције утрошено око 25 милиона. Међу мерама подршке које спроводи Град Чачак се налази и субвенционисање комуналних услуга за породице са троје и више деце. За те намене је опредељено три и по милиона динара и мера се реализује преко Центра за социјални рад.

– Издвајамо значајна средства и за вантелесну оплодњу (шест милиона динара) и по томе смо први у Србији. Колико ће средстава бити утрошено, зависи од броја поднетих захтева. Град Чачак је избрисао старосну границу, која и даље присутна када је реч о коришћењу републичких средстава за те намене, што омогућује већем броју брачних парова да поднесу захтеве за финансијску подршку за вантелесну оплодњу. Као што је познато, увели смо у праксу субвенционисање боравка деце и у приватним вртићима „Мимиленд“ и „Гимназион“. Ове године ће локална самоуправа приватним вртићима субвенционисати дневни боравак за 720 малишана, за 70-оро деце више, него у претходној години. Определили смо одређена средства и за набавку 350 седишта за прворођену децу, а приликом њихове расподеле биће испоштовани критеријуми које одреди Савет за безбедност у саобраћају. Тендер за набавку седишта је заврше, а сада следи потписивање уговора са изабраним добављачем – рекла је Дачић, изражавајући уверење да ће градско руководство и Савет за популациону политикику заједничким снагама успети да у наредном периоду значајно унапреде постојеће и понуде нове мере подршке породицама које имају више деце.
В. С.

One thought on “ДЕЦА СУ БУДУЋНОСТ НАШЕГ ГРАДА!

  1. Срба је сваке године мање између 80-100000
    ако се настави обај тренд ( а иде негативна геометријска прогресија) најбиљем случају биће нас око 4.5 мил за 25 година.Додуше,постоје договори о усељењу миграната, таман до броја које,ове госпођа наводи ( д,1- 1 250 000 миграната,….али то је неки други народ и биће нека друга земља,…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.