Aktuelno Obrazovanje

ДОБРА КОНЦЕНТРАЦИЈА НА ЧАСУ – НАЈБОЉИ РЕЦЕПТ ЗА УСПЕХ!

ПРЕДСТАВЉАМО НАЈБОЉЕ УЧЕНИКЕ ОСНОВНИХ И СРЕДЊИХ ШКОЛА

Матеја Плазинић, ђак генерације ОШ „Филип Филиповић“

За Матеју Плазинића, ђака генерације Основне школе „Филип Филиповић“ и новопеченог гимназијалца, протеклих осам година школовања остаће у пријатном сећању, јер ће их памтити, како истиче, првенствено по добром дружењу. Иако се радује поласку у средњу школу, овај марљиви чачански ученик негде у дубини душе осећа да ће му у будућем периоду много недостајати добри другари из „Филипа“, на које је увек могао да рачуна и са којима је провео незаборавне дане.

– Основна школа ми је пролетела брзо, али је оставила доста успомена у мени, које ћу увек памтити. Стекао сам добре другаре, које бих желео да сачувам и у наредном периоду. Захвалан сам свим наставницима, који су ме водели кроз све ове године, а посебно разредном старешини Славици Миловић. Захваљујући њиховом великом ангажовању, али и способности да ученике заинтересују за предмете које предају, са лакоћом сам савлађивао предвиђено градиво и увек имао довољно времена и за неке друге активности. Задовољан сам постигнутим резултатима и сматрам да сам довољно спреман за стицање нових сазнања. Када је реч о поласку у средњу школу, морам признати да имам малу трему, али и дозу нестрпљења. Желео бих што пре да се суочим са новим изазовима, да упознам нове другове и другарице, који ће бити моји свакодневни сапутници у наредне четири године, а наравно и професоре – каже Матеја, док му се у погледу очитава велика озбиљност, али и мала доза стрепње, што показује да је овај дечак довољно зрео и одговоран да уплови у нову етапу живота.

Резултати које је Матеја остварио током осмогодишњег школовања су за сваку похвалу, али овај скромни петнаестогодишњак је о њима говорио готово стидљиво. Учење му је од самог старта ишло од руке, сам је себи постављао циљеве и постизао добре резултате захваљујући доброј концентрацији коју је имао на часовима и током учења.

– Био сам веома пажљив на часовима, тако да нисам морао много да учим да бих савладао градиво. Све је текло некако природно и лако, јер нисам био изложен притиску. Родитељи су од мене очекивали да будем солидан ђак и никада нису говорили да би требало да будем одличан по сваку цену, тако да сам био у потпуности растерећен. Срећни су што сам понео титулу ђака генерације и свакако поносни због тога – са осмехом каже Матеја.

Матеја је успешно учествовао и на бројним такмичењима основаца, а посебно је, како наводи, поносан што је у шестом разреду успео да освоји прво место на републичком такмичењу из физике. Осим сталног стремљења ка постизању што бољих резултата у школи, велику пажњу је посветио и учењу страних језика (енглеског и немачког), кроз похађање додатних курсева у школама страних језика.

– За проналажење посла је веома битно и знање страних језика. Свакако бих волео да једнога дана радим у Чачку или неком другом граду Србије, али никада се не зна шта носи време. Многи образовани људи раде овде код нас за стране компаније, посебно у области информационих технологија, а има и оних који одлазе у друге земље. Сасвим је сигурно да је у савременим условима живота добро познавање најтраженијих светских језика веома битно – каже Матеја.

Иако је себе видео као будућег програмера, Матеја се, ипак, определио да даље школовање настави у чачанској Гимназији, која ће му, како сматра, пружити добру основицу за студије и отворити пут за више факултета. Уписао је природни смер, јер су му природне науке увек добро лежале. Пријемни је положио без проблема и без икакве припреме, што само потврђује да је у протеклих осам година стекао стабилно знање.
– Увек сам био добар у математици, физици и хемији. Имао сам сјајне наставнике, који су ми пружили добру основицу за даље учење. Није овде реч о неком специјалном таленту, већ о логичком размишљању и редовном раду. Градиво из ових предмета се не може учити напамет, већ захтева разумевање и посвећеност у раду. Док сам размишљао о упису у средњу школу, себе сам видео у области информационих технологија. Хтео сам да се упишем на смер за програмере у Техничкој школи, али сам се на крају предомислио и определио за Гимназију, која пружа добру основу за више факултета, па и за ИТ сектор. Ко зна, можда ћу се током средњошколског образовања заинтересовати и за нека друга занимања – објашњава Матеја.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.