Kultura

ДРАГАЧЕВО НА ШЕСТ ПЛАНИНА

ГЕОГРАФСКИ ЗАВИЧАЈНИК (18)

ДРАГАЧЕВО НА ШЕСТ ПЛАНИНА

 

Dragacevo Ovcar foto Slavuj
Драгачево, фото: Славуј

Драгачево је област која припада географској регији Стари Влах и Рашка. Као област доживело је различите административо-територијалне промене од доба турске владавине, па све до данас. Углавном га везујемо за Општину Лучани, али се протеже и на територију других општина и градова: Ариља, Ивањице, Чачка и Краљева. Простире се на обронцима чак шест планина: Овчар, Јелица, Голубац, Крстац, Троглав и Чемерно. Основну црту му даје планина Јелица. Драгачеву припада слив реке Бјелице и делови сливова Западне Мораве, Моравице и Толишнице. Има 49 насеља, 47 сеоских и два градска.

Guca, foto Tomislav Zupan, Digitalna biblioteka GB Vladislav Petkovic Dis
Гуча. фото: Томислав Зупан, Дигитална библиотека ГБ „Владислав Петковић Дис“ Чачак

На северу области је Западна Морава и то од ставе Моравице и Ђетиње до дела Овчарско-кабларске клисуре. Затим обухвата падине Овчара до гребена Јелице. Овим гребеном се протеже до Каонске реке. Граница се сада пење обронцима Троглава и Чемерна. Одатле скреће према северозападу, пресеца Лучку реку, стиже до потока Жировња, силази до тока Моравице и одатле до ушћа представља западну границу.

Најстарији помен имена Драгачево потиче из турских катастарских пописа. Први пут се помиње у дефтеру из 1476. године и то као село.  То село је било најмањи војни, феудални посед (тимар) који је припадао извесном Хусеину, поседнику тврђаве Островица (Рудник). Тада је имало 13 кућа. Касније је припало Брвеничком кадилуку и Пожешкој нахији.

(Литература: Насеља, порекло становништво, обичаји – књига 8, приредио Борисав Челиковић; Граб: село Драгачева –  Живорад Б. Шипетић)

Горан Шипетић, наставник географије у Економској и Медицинској школи

markica-geografski-zav-za-projekat

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.