Aktuelno Društvo

„ЖЕНЕ НЕДОВОЉНО ЗАСТУПЉЕНЕ У МЕДИЈИМА“, ЧУЛО СЕ НА ТРИБИНИ У ЧАЧКУ

У организацији Женске одборничке мреже Чачка, синоћ је одржана трибина “Жене и медији” на којој су говориле научне саветнице у Институту друштвених наука у Београду Зорица Мршевић и Јованка Матић. Поред речи да су припаднице нежнијег пола недовољно заступљене у медијским садржајима, говорило се и о правилном медијском извештавању о насиљу над женама, поготовo о случајевима са смртним исходом.


На трибини “Жене и медији” одржаној у Малој сали Дома културе у Чачку у организацији Женске одборничке мреже, говорило се о заступљености жена у медијским садржајима, а на основу истраживања која се спровде у свету и код нас. Један од зачетника медијских студија у Србији које користе теоријско наслеђе критичких културолошких студија, посебно у изборном процесу,
– Прича о медијима и женама говори да само делује да су медији пријатељи жена, да су жене ту видљиве. Истина је потпуно другачија. Медиј, као један врло важан друштвени механизам, непрестано учвршћује и ојачава један стереотипни приказ жене и тиме појачава јаз између мушкараца и жена и не доприноси равноправности жена – истакла је научна саветница у Институту друштвених наука у Београду која је говорила на трибини је др Јованка Матић. Она је објаснила да истраживања говоре да су жене 3,5 пута мање заступљене од мушкараца у медијима. Свега 22 одсто свих личности које се помињу су жене. Не само да нису довољно репрезентоване, него се представљају на врло типификован начин који жену држи у подређеној улози. У прилог томе навеле су рекламе где жене са одушевљењем купују нови детерџент за рубље или прање судова, што показује жену кроз патријархат, а веома је мали број оних које говоре о пословним женама.
На трибини је посебно истакнуто као донекле и парадоксалан пример, да се последњих година све више жена бави новинарством али да се упркос томе, жене и даље недовољно појављују у медијима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.