Kultura

Završeno 54. Disovo proleće

Završeno 54. Disovo proleće

Na završnoj svečanosti 54. Disovog proleća, održanoj u petak, 26. maja 2017. godine ispred  spomenika Vladislavu Petkoviću Disu u Čačku, pesnikinji Zlati Kocić, jedinstvenoj pojavi u savremenoj srpskoj književnosti, uručena je Disova nagrada.

Svečani program počeo je otvaranjem izložbe o životu i stvaralačkom putu laureata 54. Disovog proleća. Izložba sa pratećim katalogom simboličnog naziva Svetlosne lestve Zlate Kocić, čiji je autor Olivera Nedeljković, a dizajner Milenko Savović, otvorena je u Pozajmnom odeljenju za odrasle čitaoce čačanske Biblioteke.

Obraćajući se prisutnima, autorka je zahvalila dobitnici Disove nagrade i svim saradnicima rekavši da  proničući u poeziju Zlate Kocić, u njene vrtložne slike i nesagledivu dubinu simbola i zagonetnih signala, kao kakvim svetlosnim lestvama, mi silazimo u vlastito srce. A taj silazak je jedini sigurni uspon.

Izložbu je otvorio pesnik Nikola Vujčić, član žirija za Disovu nagradu. On je naglasio da čačanska Biblioteka daje veliki doprinos srpskoj poeziji kroz izdavačku delatnost koja svake godine prati manifestaciju (časopis „Disovo proleće“, dve knjige pesama laureata Disove nagrade i nagrade „Mladi Dis“ u edicijama „Knjiga gosta“ i „Tokovi“ i katalog izložbe dobitnika) kao i kroz samu izložbu plakata i knjiga posvećenu laureatu. Program koji je vodila Biljana Raičić počeo je pesmom Zlate Kocić „Vodeni točak“ u interpretaciji dramskog umetnika iz Čačka, Bratislava Jankovića.

Svečanost se nastavila u poznatom ambijentu dvorišta Narodnog muzeja u Čačku, ispred Disovog spomenika gde su ovogodišnji laureati Disovog proleća, Zlata Kocić i Jovana Marojević položile venac,a prisutne u ime Grada Čačka pozdravio gradonačelnik Milun Todorović.

U programu „Harmon-i-ja“ čiji je naziv inspirisan tek objavljenom knjigom izabranih pesama Zlate Kocić pod nazivom „Harmon“ najpre su predstavljeni najbolji mladi autori koji pišu esejistiku na srpskom jeziku. Predsednik žirija za Esej o Disovom stvaralaštvu, Svetlana Šeatović, pročitala je obrazloženje u kome se između ostalog kaže da je žiri u sastavu Mina Đurić, Branko Vraneš i Svetlana Šeatović (predsednik) zaključio da i dalje postoji interesovanje za Disovu poeziju i da je polovina eseja pisana visokim akademskim stilom sa preciznom naučnom aparaturom što pokazuje da su pred nama lepe mogućnosti za nova tumačenja. Šeatović je čestitala nagrađenima: Milanu Vurdelji, studentu na master studijama srpske književnosti Filološkog fakulteta u Beogradu za rad „Sablasno“ (1. nagrada), Jeleni Cvetić, apsolventu na Katedri za srpsku književnost i jezik Filološkog fakulteta u Beogradu za rad „Bodlerovsko nasleđe u Utopljenim dušama Vladislava Petkovića Disa“ (2. nagrada) i Nemanji D. Jovanoviću, master filologu iz Niša za rad „Retrospekcija i anticipacija Vladimira Petkovića Disa“ (3. nagrada) kojima je direktor manifestacije Bogdan Trifunović uručio diplome i novčani deo nagrade.

Publici je u nastavku predstavljena ovogodišnja dobitnica Mladog Disa, pesnikinja Jovana Marojević iz Nikšića. Predsednik žirija Predrag Petrović je čestitao dobitnici i rekao da je to poezija intimnih stanja i doživljaja koja su izražena probranim jezikom, bogatom slikovitošću i suptilno uspostavljenim ritmom slobodnog stiha. U širokom motivskom rasponu od preispitivanja telesnosti, erotike i seksualnosti do projektovanja vlastite intime u prostore prirode, trave, neba i jezika, lirski subjekt ove poezije progovara autentičnim i snažnim glasom…

Zlata Kocić je uručila plaketu „Mladi Dis“ pesnikinji Jovani Marojević, čiji će   nagrađeni rukopis „Uberi me“ Gradska biblioteka Čačak objaviti do kraja godine.

Zlata Kocić, pesnikinja jedinstvene vizije, prevodilac i esejista, po oceni žirija u sastavu Radivoje Mikić, Nikola Vujčić i Jana Aleksić za pesnički svet čija je osnovna karakteristika duboka sakaralizacija sveta i života zaslužila Disovu nagradu čiji je novčani iznos Zlati Kocić uručio gradonačelnik Čačka Milun Todorović, a plaketu, rad akademskog grafičara Zorana Jureša, direktor manifestacije Bogdan Trifunović.

On je čestitao dobitnici pročitavši izvod iz obrazloženja u kome se između ostalog kaže: Poeziju Zlate Kocić karakteriše posebna briga za jezički izraz, odenosno sklonost ka onoj vrsti građenja novih reči za koju je veliki pesnik Ivan V. Lalić smatrao da može biti razlog da Zlata Kocić bude proglašenu za Koderovu kći. Pored jezika, Zlata Kocić posebnu brigu posvećuje kompoziciji svojih pesama, ciklusa i zbirki i ta njena pesnička skrupuloznost ukazuje na potrebu za dostizanje visokih artističkih dometa…

Poezija će, verujem ostati to što jeste. Sublimat sublimata. Ona počiva na principu sklada, zgusnutosti, kohezionih sila. Odražava stanje duha. Na sasvim poseban, jedino njoj svojstven način, upija i sažima duhovna iskustva i domete prošlosti…Verujem u energiju njene reči, misli, muzike, reči su Zlate Kocić, dobitnice prestižne Disove nagrade koja je tradicionalnom besedom laureata zatvorila 54. Disovo proleće.

Svečani program koji su vodile Marijana Lazić i Marija Radulović muzikom su upotpunile učenice Srednje muzičke škole „Dr Vojislav Vučković“ Sara Šćepanović i Katarina Đokić uz klavirsku saradnju Alekse Broćića. Stihove Zlate Kocić govorio je Bratislav Janković.

Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis“ Čačak

 

Ostavite odgovor