Društvo

ЗА СУБВЕНЦИЈЕ ГРАДА ЗА СЕРТИФИКАЦИЈУ НИЈЕ БИЛО ИНТЕРЕСОВАЊА

“ВЕТАР У ЛЕЂА” ОРГАНСКОЈ ПРОИЗВОДЊИ

ЗА СУБВЕНЦИЈЕ ГРАДА ЗА СЕРТИФИКАЦИЈУ НИЈЕ БИЛО ИНТЕРЕСОВАЊА

Руководство Града Чачка је препознало значај развоја органске производње на територији локалне самоуправе, будући да су од прошле године, у оквиру градског Програма за рурални развој и развој пољопривреде предвиђене субвенције за произвођаче органске хране, каже Бојан Гавриловић, руководилац Групе за пољопривреду при Управи за локални економски развој. Ова бесповратна средства су намењена, пре свега онима који тек почињу да се баве еколошком пољопривредом.

Бојан Гавриловић

– Ова субвенција, која је као нова уведена прошле године, везана је за трошкове контроле и сертификације органске производње, односно плаћање према сертификационим кућама. Износ субвенције био је, као и за већину других  мера, 50 одсто од вредности инвестиције, без ПДВ-а, односно није могао бити већи од 500.000 динара по једном регистрованом газдинству. Међутим, за овај подстицај није било заинтересованих произвођача. И поред тога, ову субвенцију задржаћемо и наредних година, јер сматрамо да је потребно време за ову новину, а и органска производња је значајна, како због приступања ЕУ, тако и због очувања животне средине – каже Гавриловић и напомиње да су произвођачи органске хране могли да конкуришу и за низ других субвенција, под истим условима као и остали пољопривредници.

– За њих су могле бити интресантне субвенције које Град даје за системе за наводњавање, као и за набавку противградних мрежа, а које су од прошле године у оквиру “циљаних” мера. Наиме, док за остале субвенције произвођачи могу конкурисати две године, системи за наводњавање и противградне мреже су изузеци, будући да је то велика бољка пољопривредне производње у Србији. На територији Чачка стање је можда још горе, јер је проценат наводњаваних површина испод републичког просека. И ове субвенције износе 50 одсто од укупних улагања, без ПДВ-а, а максималан износ је 600.000 динара – објашњава Гавриловић.

Он наглашава да је Чачак једина локална самоуправа у Србији, која даје подстицајна средства за куповину пољопривредног земљишта, што је такође могло бити интересантно и за органску производњу.

– Укрупњавање и комплексирање поседа је мера која је такође уведена прошле године. Висина помоћи за овај подстицај је 30 одсто од укупне инвестиције, а максимално до 500.000 динара. Услов је био да се купи најмање хектар земље, на међи са земљом у власништву заинтересованог лица. Прошле године за ову субвенцију било је доста интересовања, поднето је пет захтева, а критеријуме су испунила два произвођача, јер се ради о комплексним условима и цела процедура траје дуго. Вероватно ћемо ове године мењати критеријуме, како би могло више заинтересованих да конкурише. Размишља се о још једној новини, односно да један од критеријума буде да, ако се купи већа површина, не мора да буде на међи.

Град Чачак, као и све локалне самоуправе, у име Министарства даје државну земљу у закуп. Постоји доста парцела које се већ годинама не обрађују, а које би могле бити погодне за органску производњу.

– Сваке године постоје два круга за лицитацију, односно два пута се објављује конкурс у “Чачанском гласу”. Годинама се издаје неколико истих парцела, које су “атрактивне” углавном истим закупцима, а за остале уопште нема интересовања. Парцеле које три и више година нису издаване, сада могу да се добију за један динар. Међутим, за њих и даље нема заинтересованих – закључује Гавриловић.

Град је прошле године за субвенције у пољопривреди потрошио 41 милион динара, које је добило 309 произвођача, а исти износ је планиран и за 2018.

В. Т.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.