Kultura

“ЗЛАТНИ ВИТЕЗ” МИЛОЈКУ КАЛОСЕРОВИЋУ

ПРЕСТИЖНА НАГРАДА ЧАЧАНСКОМ ПЕСНИКУ НА 16. БЕОГРАДСКОМ ФЕСТИВАЛУ ПИСАЦА ЗА ДЕЦУ

Песник из Чачка, Милојко Калосеровић, који је недавно објавио своју прву песничку збирку “Под сенком живота”, добитник је Витезове “Златне повеље” за књижевност на 16. Београдском фестивалу писаца за децу “Витезово пролеће”, одржаном недавно у Центру “Сава” у Београду. Исто признање, Витезова награда – „Повеља за улепшавање света детета“, припало је и београдском књижевнику др Петру Солару. О награђеним ауторима одлучивао је жири који су чинили: Недељко Попадић, књижевник и директор фестивала, песник Добрица Ерић и књижевник Радомир Андрић, председник УКС.

Фестивал „Витезово пролеће“ један је од највећих образовних фестивала за децу и младе у нашој земљи, који већ 16 година организује Књижевни часопис за децу „Витез”. Манифестацију којој је присуствовало више од 4.000 малишана, њихових родитеља и наставника из целе Србије, отворио је протојереј Храма Светог Симеона Мироточивог Невенко Шукур. Он је поручио деци да “само упорност у савладавању препрека доводи до циља”, након чега су се у програму смењивали уметници који су своје стваралаштво посветили деци и младима.

Поред председника Удружења књижевника Србије Радомира Андрића и главног и одговорног уредника часописа за децу „Витез“, уједно и директора Фестивала Недељка Попадића, у програму су учествовале бројне личности из јавног и културног живота наше земље: академик Матија Бећковић, музичари Бора Ђорђевић, Леонтина и хор „Чаролије“, Душан Свилар, Ивана Јордан, писци за децу: Слободан Станишић, Благоје Баковић, Љубомир Ћорилић, песник Милојко Калосеровић, афористичари: Раде Ђерговић и Бојан Љубеновић. Пошто Фестивал представља и дан стваралачког славља деце из целе Србије, програм је обогаћен и забавним садржајима, укључујући и дечје наступе.

На манифестацији је подељено више од хиљаду књига и диплома, као и награде деци за стваралаштво у разним уметничким и образовним делатностима.

 

Одржавање Фестивала подржали су компанија „Моцарт“, Електропривреда Србије и удружење “Просвјета” из Беча. У име компаније „Моцарт“, „Златну повељу“ Фестивала за допринос култури примила је генерална директорка Ковиљка Лончар.

На досадашњих 15 фестивала, награде је примило више од 15.000 младих даровитих литерарних и ликовних стваралаца, а конкурс часописа „Витез“, који траје током челе године, и награде које су до сада добили најуспешнији учесници, многе од њих су определили да се касније баве књижевним, уметничким и креативним занимањима.

Милојко Калосеровић је рођен 1. јуна 1985. године у Прибоју. Дипломирао је енергетику у Чачку, запослен је у ЕПС-у. Поезију пише од 1999. године. Његова поетска промишљања крећу се кроз љубавну, родољубиву, духовну, социјалну и мисаону тематику. Објављивао је у бројним зборницима, и добитник је више награда. Најзначајнија је прва награда за поезију 2017. године на манифестацији “Сремскокарловачки песнички бродови” у Сремским Карловцима.

Зорица Лешовић Станојевић

 

Оставите одговор