Kultura

Представљање књиге „Габи, храбро срце Београда”

Јуче је у присуству ученика ОШ „Михаило Петровић Алас” из Београда и њихових наставника, пријатеља и сарадника Пчелице, судионика догађаја описаних у књизи, запослених у Врту, као и медија, у Београдском зоолошком врту, код споменика керуши Габи, свечано представљена књига „Габи, храбро срце Београда”, аутора Горана Марковића, оснивача и директора Издавачке куће Пчелица, али и учитеља и писца за децу.


Промоцију је водила Невена Марковић ПР Издавачке куће Пчелица, а осим аутора Горана Марковића и уреднице Бојане Јовановић, који су представили књигу, присутнима се у име Врта обратио господин Кристијан Овари, биолог, а на промоцији је учествовао и Зоран Бранковић, композитор, аранжер, гитариста и вокални солиста, који је композицијама о пријатељству између човека и пса, употпунио ову промоцију.


Књига Горана Марковића написана је у форми биографског романа и прати живот женке немачког овчара Габи од њеног рођења у одгајивачници у Бечеју, преко одрастања у одгајивачници Кобра у Београду одакле је са седам година дошла у Београдски зоолошки врт. Књига је оплемењена илустрацијама академског сликара Игора Крстића, као и раритетним, аутентичним фотографијама Габи.
Габи је у Врту бринула о њеним становницима и имовини. Управо ту она је храбрим подвигом, сукобивши се са јагуарком, и притом спасивши живот ноћном чувару и спречивши дивљу мачку да изађе на београдске улице, показала нетипичну храброст и оданост.
Књига прати и догађаје после Габикиног херојства, њен опоравак и живот у Врту где је као почасни становник доживела дубоку старост.
На иницијативу тадашњег директора Врта, легендарног Вука Бојовића, Габи је још за живота добила споменик у бронзи, дар академског вајара Николе Вукосављевића, испред кога је и уприличена промоција књиге о њој.
Књига је намењена првенствено младим читаоцима, јер је писана јасним, разумљивим и једноставним стилом, али са довољно информација да би заинтересовала читаоце свих генерација.
Овом књигом, Габики се одаје почаст и њом је она, осим бронзаног, добила и књижевни споменик, који ће, надамо се, још дуго чувати сећање на њу, јер она је својим херојским чином то и заслужила.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.