Kultura

ИЗЛОЖБА „АКВИЗИЦИЈЕ 2“

У УМЕТНИЧКОЈ ГАЛЕРИЈИ „НАДЕЖДА ПЕТРОВИЋ“

Година 2018. у Уметничкој галерији „Надежда Петровић“ започела је изложбом аквизиција, а на исти начин је и завршена у петак, 14. децембра, када је отворена изложба „Аквизиције 2“. Изложена су дела која је Уметничка галерија откупила и добила на поклон од самих уметника, колекционара и дародаваца од 2014. до 2017. године. Део радова, откупљен је и по конкурсу Министарства културе и информисања, које на ова начин подстиче актуелно стваралаштво. Знатно увећање фонда збирки у протекле четири године условило је да се изложба Аквизиције  реализује у неколико делова, како би нови радови били адекватно презентовани и сагледани. На отварању поставке галеријску публику поздравили су в. д. директора Уметничке галерије Александар Дачић, кустос изложбе Марија Радисавчевић и вајар Раде Мутаповић.

Изложбе аквизиције су резултат вишегодишњег рада Уметничке галерије и потврда су рада на пословима заштите и презентације уметничких добара и културног наслеђа у складу са музеолошким и другим стандардима и другим стандардима на које обавезује струка, рекла је кустос изложбе и аутор каталога Марија Радисавчевић.

„Аквизиције 2“ представљају 11 уметника различитих ликовних, тематских, медијских и хронолошких оквира. Ту су дела уметника који припадају савременој уметничкој пракси, награђивани су на изложбама Меморијала Надежде Петровић, а нашли су се у колекцији Галерије. То су дела Драгане Жаревац, Ирене Келечевић, Милорада Младеновића и Синише Илића. Један број изложених дела припада учесницима других програма Уметничке галерије, какве су самосталне изложбе, а међу њима су дела Небојше Бежанића, Мариа Леоне Бралића, Мишка Павловића, Ане Продановић и Рада Мутаповића. Како би се савремена уметничка пракса што више приближила публици, током трајања изложбе предвиђени су и разговори са уметницима, а први међу њима, реализован је у суботу са једним од значајних визуелних уметника Синишом Илићем.

З. Л. С.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.