Društvo Kultura

ДАНИ РУСКЕ КУЛТУРЕ У ЧАЧКУ

РУСИЈА, НАЈЛЕПША ЗЕМЉА

У организацији Српскорускогбелоруског пријатељства СрбијеЧачак и Града Чачка, а у сарадњи са Домом културе, 22. јануара, отворена је традиционална манифестацијаДани руске културе”, односно, изложба слика, под називомРусијанајлепша земља”.  У програму су учествовали женска певачка групаЧачанска лираса диригентом Момчилом Драгојевићем и књижевници Рада Рубаковић и Десимир Стишовић.

Професор др Мирољуб Милинчић и Драган Логвинов

ПЛАНИРАНО ОТВАРАЊЕ РУСКОГ КУЛТУРНОГ ЦЕНТРА

Традиционална манифестација “Дани руске културе” свечано је отворена у холу Дома културе, у присуству бројних гостију, међу којима су били заменик градоначелника Чачка Владан Милић, професор др Мирољуб Милинчић, председник Руског географског друштва у Србији, председник Руске националне мањине Мирослав Ћурчић, заменик Арсен Плахин, секретар Лариса Минић, као и пријатељи, чувари неба 98. Ваздухопловне бригаде из Лађеваца…

– Српско-руско-белоруско пријатељство Србије, са седиштем у Чачку, већ 13 година се бави културно-економском сарадњом са Руском Федерацијом. Организовали смо концерте руских хорова из Москве, Перма, Краснодара, Ростова, Липецка, наступали су чувени војни хор “Александров”, дечији хор “Дуга”, хор “Мајка Русија”, као и разне козачке групе. У оквиру економске сарадње организовали смо неколико привредних савета у Москви, Краснодару, Липецку и Саранску, као и код нас у Србији, у Чачку, Крупњу, Александровцу, Трстенику и другим градовима. Српско-руско-белоруско пријатељство Србије је рестаурирало четири споменика палим борцима Црвене армије, на територији Града Чачка. За протеклих 13 година формирано је 17 градских и 16 општинских одбора у присуству Руске амбасаде и трговинског представништва Руске Федерације. Ове године, у сарадњи са Градом Чачком, планирамо да отворимо Руски културни центар, јединствен у западној Србији, у коме ће бити школа руског језика, руска библиотека, канцеларија руске националне мањине и канцеларија за културно-економску сарадњу са Руском Федерацијом. Тиме би Српско-руско-белоруско пријатељство Србије дало свој допринос нашем Граду Чачку, као престоници културе у Србији – рекла је Јелена Поповић, портпарол Српско-руског-белоруског пријатељства Србије.

ЗА СВЕ ЉУДЕ ДОБРЕ ВОЉЕ И ШИРОКОГ СРЦА

На свечаном отварању традиционалне манифестације обратио се и професор др Мирољуб Милинчић, председник Руског географског друштва у Србији, подсетивши да је ово друштво основано давне 1845, од царске куће Романових и то 100 година пошто је Русија постала империја.

– Први председник Руског географског друштва био је велики кнез Константин Николајевич. Председник друштва је постао кад је било сасвим извезно да ће бити император Русије, краљ Пољске, велики војвода Финске и шта још не. Уз све те функције, пристао је да буде и председник Руско географског друштва. Петар Петрович Семенов-Тиан-Шански је једном приликом рекао: “Руско географско друштво је друштво отворено за све људе добре воље и широког срца”. Од тих давних времена, пре 176 година, до дана данашњег, друштво није престајало са својим агажовањем. Од 2009. године, председник нашег друштва је уједно и Министар одбране Руске Федерације Сергеј Кужугетович Шојгу. Такође, од 2009. године, председник Савета нашег друштва је Владимир Владимирович Путин, уједно и председник Руске Федерације… Чланови Руског географског друштва су били: Вук Караxић, Павле Соларић, Јован Цвијић, а данас је и Кустурица, као и други познати људи. Од 2015. године, између Србије и Русије је побољшана географска сарадња… У друштву су некада били људи свих профила, само географа није било. И данас их је мало. Иако је име – географско друштво, оно је отворено за све. Данас, Руско географско друштво има око 20.000 активних чланова – рекао је, између осталог, професор др Мирољуб Милинчић.

Манифестацију “Дани руске културе”, односно, изложбу “Русија – најлепша земља”, коју можете видети и наредних петнаестак дана, свечано је отворио Драган Логвинов, председник Српско-руског-белоруског пријатељства Србије. Поздравивши присутне, Логвинов је уручио захвалницу професору др Мирољубу Милинчићу за досадашњу сарадњу, а гости су имали прилику да уживају, не само у сликама са мотивима из свих крајева Русије, већ и у песмама “Чачанске лире” и рециталу књижевника.

Н. Р.

РУСКО ГЕОГРАФСКО ДРУШТВО У СРБИЈИ

Обнова и интензивирање сарадње између географских друштава и географа Србије и Руске Федерације подстакнута је интересовањем Сергеја Катикова, саветника председника Руског географског друштва. Током 2014. године обављена је обимна преписка и договорена сарадња, која је формализована потписивањем оквирног споразума о пословно-техничкој сарадњи, током првог боравка делегације СГД-а у Москви. Уговор је од стране РГД-а потписао председник друштва Сергеј Кужугетович Шојгу, а у име СГД-а, тада члан Извршног одбора Мирољуб Милинчић. Потписивање Уговора је уприличено током Првог фестивала Руског географског друштва. Почетком новембра 2014. године, реализована је друга посета представника СГД-а колегама у Москви, а поводом доделе награда и признања РГД-а. Тада је покренута и иницијатива за отварање експозитуре, односно, Развојног центра РГД-а у Србији, објаснио је Мирољуб Милинчић, председник Руског географског друштва у Србији.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.