Aktuelno Kultura

Izložba Leposave Milošević Sibinović u Beogradu

U četvrtak, 8. juna, u 19 časova u Galeriji Atrijum Biblioteke grada, Knez Mihailova 56, biće otvorena izložba „VODA U KNJIGAMA UMETNIKA PERGAMENT KONCERTINA“, autorski projekat međunarodne kulturne saradnje. Autor projekta je naša draga zemljakinja, Čačanka Leposava Milošević Sibinović. Saradnici na projektu su Miloš Sibinović i Marija Sibinović. Izložbu će otvoriti NJ. E. Marko Antonio Garsia Blanko, ambasador Meksika u Srbiji. Izložba će biti otvorena do 26. juna 2017. godine.

cacani

Postavku izložbe čini 210 radova 107 autora iz celog sveta. Zastupljeni su autori iz Bosne i Hercegovine, Bugarske, Kanade, Kostarike, Mađarske, Nemačke, Portugala, Rumunije, Španije, SAD, Meksika i Srbije, kao i srpski umetnici koji žive u Australiji, Francuskoj, Kanadi i Velikoj Britaniji. Najbrojniji su umetnici iz Srbije (29) i Meksika (54). Pergament koncertina knjige (stručni naziv za savijanje tabaka u formi harmonike) autorka projekta je formatirala, obradila i prepustila umetnicima uz jedini uslov poštovanje izgleda pergamenta i slobodnu vezu sa temom. Osnovna ideja je bila povezati ovaj drevni i otmeni materijal sa savremenim autorskim izrazima. Tema „Voda“ pružila je mogućnost autorima za različite interpretacije na pergament podlozi, specijalno i po drevnoj recepturi prepariranoj jagnjećoj koži u formi knjige.

Leposava Milošević Sibinović rođena je u Čačku 1950. godine. Diplomirala je vajarstvo na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu 1974. godine, gde je pohađala postdiplomske studije. Magistrirala je na vajarskom odseku Nacionalne akademije „San Karlos“ u gradu Meksiku 1980. godine. Član je ULUS-a i ULUPUDS-a. Autor je oko 100 samostalnih izložbi, domaćih i međunarodnih autorskih projekata, učesnik je oko 500 kolektivnih izložbi, dobitnik je 38 nagrada i priznanja (Nagrada Ministarstva kulture za izuzetan doprinos kulturi Republike Srbije, Nagrada za životno delo). Autor je međunarodnog kontinuiranog projekta „Pergament Srbija – Knjiga umetnika pergament koncertina“. Dela joj se nalaze u brojnim kolekcijama (Narodni muzej u Beogradu, Muzej savremene umetnosti u Beogradu, Muzej moderne umetnosti u gradu Meksiku). Bavi se skulpturom, slikarstvom i autorskim projektima. Živi i radi u Beogradu.

Udruženje Čačana u Beogradu ponosno je na rad i dostigunća naše članice Leposave Milošević Sibinović. Pozivamo sve članove, prijatelje i simaptizere Udruženja Čačana u Beogradu da posete otvaranje ove zanimljive izložbe i time zajednički podrže rad gospođe Milošević Sibinović.

 

 

Ostavite odgovor