Aktuelno Grad

ЛОКАЛНЕ МЕРЕ ЗАПОШЉАВАЊА: СТРУЧНА ПРАКСА ЗА 27 МЛАДИХ ЧАЧАНА

Поделом одлука за обављање стручне праксе код послодаваца у Чачку, у четвртак, 31. јануара, у сали Градског већа, практично је у потпуности реализован предвиђени програм локалних мера активне политике запошљавања за 2018. годину. У овој последњој транши расподеле средстава, послодавцима су уручене одлуке о реализацији програма стручне праксе за укупно 27 младих Чачана са евиденције Националне службе за запошљавање (НСЗ), Филијале у Чачку.

Како је навео Саша Обрадовић, директор НСЗ – Филијале у Чачку, конкурс за програм обављања стручне праксе је расписан у децембру прошле године, јер су ребалансом градског буxета за ову меру запошљавања обезбеђена и додатна средства, у висини од 5.140.000 динара. На конкурсу је учествовало више од 50 послодаваца и 60 незапослених лица, али у складу са висином опредељених средстава, стручном праксом је овога пута обухваћено 27 људи.

– Кроз ову меру запошљавања, за коју је у прошлој години Град Чачак издвојио више од 12 милиона динара, ангажовано је 61 лице са евиденције Националне службе за запошљавање. Реч је о младим људима, који су добили прилику да обаве стручну праксу у занимањима за која су се школовали, чиме стичу услов да полажу стручне државне испите, који су им неопходни за запошљавање – рекао је Обрадовић.

Директори чачанских предузећа, којима су уручени уговори за реализацију програма стручне праксе, сматрају да су мере подршке запошљавању, које спроводи Град Чачак, у сарадњи са НСЗ, изузетно корисне и за привреду и за људе који траже запослење.

Весна Милошевић, директорка ПУ “Гимназион”, каже да локалне мере активне политике запошљавања представљају одличну шансу за младе да прођу обуку и стекну почетно радно искуство.

– Овај програм пуно значи младима, а ми се трудимо да их научимо да раде са децом у свим узрасним групама, да их добро припремимо да полажу испит за лиценцу. Озбиљно схватамо свој задатак, јер знамо да у нашем образовном систему практични рад још увек није у довољној мери заступљен. Настојаћемо, и овога пута, да нову приправницу темељно уведемо у посао, како би након обављања приправничког стажа била потпуно способна да самостално обавља посао, било то у нашој или некој другој установи – нагласила је Весна Милошевић.

Стручна пракса за лица са средњом стручном спремом траје шест месеци, а за све оне који поседују вишу и високу школску стручну спрему девет, односно 12 месеци.

Град Чачак је за спровођење мера активне политике запошљавања у 2018. години обезбедио 40 милиона, а Република додатних осам милиона динара.

– Сва средства, која су била опредељена за мере активне политике запошљавања у прошлој години, у потпуности су утрошена. Мерама активне политике запошљавања било је обухваћено 235 лица и на тај начин Град Чачак је пружио свој допринос смањењу незапослености – истакла је Милица Дачић, заменица градоначелника, додајући да ће на следећем заседању локалног парламента одборници разматрати Акциони план запошљавања за 2019. годину.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.