Kultura

МУЗИЧКА ЧАРОЛИЈА ИВЕ ВУКОВИЋ

МУЗИЧКА ЧАРОЛИЈА ИВЕ ВУКОВИЋ

ИЗУЗЕТНОСТ И ТАЛЕНАТ

У малим срединама тешко се примећује генијалност појединца. Свиклост на осредњост ствара мрену на очима и неспособност да се види светлост другог, другачијег света, који носи свака посебност и изузетност. Мислимо у свом јаду и беди да су сви исти к’о ми и да је немогуће ту код нас, где о сваком све знамо и за нечије слабости и рањивост и наивно мислимо да тај неко само умишља да је нешто посебно, а онда ће доћи сазнање да тако баш и није, а са њим и пад и остаће спржених крила, као свако од нас. А, онда, кад тај неко посебан и генијалан, на крилима своје узнесености оде у свет, направи успех, односно открију неки други његову изузетност, онда га овде у свом калу славимо и обожавамо и са усхићењем тврдимо да смо ми први открили његову генијалност. Има и обрнутих процеса, кад од жаба мислимо да су принцезе, али то је друга прича.

МАЛА ИВА

Има тако ситуација, кад Бог дарове неком дели и капом и шаком. Ето, давне 2000. у марту месецу, срећним родитељима, у породици Вуковић, подарио је чедо Иву, детешце које је са четири године засвирало клавир, а онда је све полако дошло на своје место. Ивине професорке клавира Магдалена Поповић, Наталија Томић из Крагујевца и Весна Јањић, из Чачка, знале су да се ради о ретко талентованом и марљивом детету. Ива је расла освајала награде и домаће и оне на међународним такмичењима, низала бодове и сви су знали да се ради о чуду од детета.

РАЗВОЈ

Не само дар за свирање клавира, већ и божанствен глас, а са годинама и стас красили су Иву. Брижна мајка, и сама музички педагог, штитила је кћер и одлагала одлазак из гнезда. Али, одлазак се са разлогом ближио. Врсни музички педагози домаћи и страни, отимали су се око тога да им Ива буде студент, или макар да похађа њихове мастер класове. И ближио се тај тренутак, матурски завршни испит и концерт у сали Музичке школе у Чачку. Ива је овим концертом завршила средњошколско образовање и спрема се за „лет“ у свет музике. Препуна сала музичке школе и величанствени концерт, каквим ретко присуствујемо у животу. Просто се не зна да ли је млада Ива више пленила невероватном виртуозношћу, силном енергијом и суптилношћу у извођењу Бахових, Бетовенових дела, као и у композицијма словенских аутора, Прокофјева, Мокрањца, или и освајала својом лепотом и грациозношћу. Чини се два у један, а сви очарани дуго су пљескали на крају. Да ова млада дама нема само својства која смо описали, већ и добру душу и захвалност, видели смо, када је на крају, на сцену позвала и своје драге професорке Весну и Магдалену, као и своје другаре и „класиће“.

ПЕРСПЕКТИВА

Иво, путуј, путуј и нека су ти отворена сва врата у свету музике и не заборави нас и врати се који пут у наше мало место и обрадуј нас музиком коју живиш читавим бићем. Иво, хвала што постојиш. Након концерта се могла чути прича, да се један наш славни пијаниста са озбиљном међународном каријером извођача и педагога, труди да Ива буде баш његова студенткиња. Време пријемних испита је пред нама, нашој Иви држимо фиге.

Душан Даријевић

(Фото: Драган Р. Тодоровић)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.