Obrazovanje

НАДАХНУТИ СТВАРАЛАШТВОМ ВЕЛИКИХ

ЛИКОВНА КОЛОНИЈА УМЕТНИЧКОГ ОДЕЉЕЊА У ЧАЧКУ “ОСМАЦИ НАДЕЖДИ И РИСИМУ”

Да има много младих, талентованих за сликарство, који воле уметност и она их надахњује, показала је ликовна колонија „Осмаци Надежди и Рисиму“, коју је протеклог викеда организовало Уметничко одељење Машинско-саобраћајне школе у Чачку. Уједно, ово је била потврда да рад и труд наставника, који предају ликовну уметност у основним школама, имају своје и те како добре резултате. Доказ за све ово су и бројке, јер се на конкурс, који је Уметничко одељење расписало у октобру, пријавило чак 39 школа из Моравичког округа. Комисија, која је имала нимало лаку дужност, морала је да издвоји 29 аутора. Изабрани су имали задатак да, током суботе и недеље, у просторијама Уметничког одељења сликају на тему Надеждине и Рисимове уметничке заоставштине, односно да раде копију њихових слика техником уље на дасци, са којом се, иначе, већина њих и први пут сусрела.

Ана Дамљановић, организатор наставе Уметничког одељења Машинско- саобраћајне школе, веома је задовољна одзивом својих колега из основних школа и њихових ученика из Чачка, Ивањице, Гуче, Лучана и Горњег Милановца. Она сматра да је данас веома значајно подстицати код деце креативно мишљење и функционално знање, што је, поред осталог, сврха колоније. Уједно, ово је један од добрих начина развијања сарадње између основних и средњих школа.

– „Осмаци Надежди и Рисиму“ је прва ликовна колонија овог типа, на коме учествују ђаци основних школа. Тему колоније везали смо за Надежду Петровић и Богића Рисимовића Рисима, наше велике и познате сликаре. На конкурс је пристигао велики број добрих радова! Направили смо селекцију, али смо, у односу на планиран, повећали број учесника. Уверили смо се да се ради о веома телентованој деци и бићемо пресрећни да неко од њих следеће године изабере да се упише у нашу школу – рекла је Дамљановић, истичући да је циљ колоније управо упознавање шире јавности о раду и значају Уметничког одељења, јер је ово прилика да многи ученици, али и њихови наставници, упознају овај простор, посебан у сваком сегменту.

Велико одушевљење и права стваралачка атмосфера владали су међу младим сликарима. Ања Чутовић из ОШ „Вук Караџић“ веома је срећна, јер је добила прилику да буде део овог догађаја.

– Први пут учествујем на једној колонији, а мислим да много тога можемо да научимо на оваквим манифестацијама. Свиђа ми се школа и начин рада са ђацима. До сада нисам размишљала да упишем овај смер, али сада ће се сигурно наћи на мојој листи жеља – прича Ања.

Наташа Копривица, наставница ликовног у ОШ „Милан Благојевић“ у Лучанима и школи у Горачићима, сматра да се ради о веома доброј идеји у организацији колега из Чачка и да ће сигурно допринети да се неки од садашњих учесника определе за уметнички смер у Чачку.

– Овај конкурс је показао колико међу основцима има креативне деце и да их само мало треба усмерити и отворити за нове могућности. Први пут сам у овој школи и одушевљена сам радовима средњошколаца, који, по мом мишљењу, раде на нивоу студената Академије – каже Наташа Копривица.

Светлана Гавриловић предаје у школама „Ратко Митровић“ и „Др Драгиша Мишовић“ и каже да је колонија прилика да се ђаци опробају у техникама, које не раде у основној школи.

– Ученици на овај начин могу још боље да покажу свој таленат, али и да се међусобно упознају. Можда и да сагледају своје могућности, колико имају воље и жеље да наставе овим путем или да им то буде леп хоби – порука је наставнице Гавриловић.

Током колоније, у суботу, 3. новембра, Снежана Добросављевић, професорка Уметничког одељења, одржала је учесницима предавање о техници сликања уљаним бојама, а у недељу, 4. новембра, о животу и раду сликара Надежде Петровић и Богића Рисимовића Рисима говорио је историчар уметности Миодраг Даниловић. Ове године колонију су организовали запослени и ученици Уметничког одељења, а они се надају да ће у будућности манифестацију подржати привредници и Град.

В. Т.

ГЛАСАЈТЕ ЗА НАЈБОЉИ РАД

Све радове публика ће моћи ускоро да погледа на порталу Уметничког одељења, а биће омогућено онлајн гласање. Такође, радови ће бити изложени и на традиционалној изложби у Уметничкој галерији „Надежда Петровић“ и 21. децембра, у МСШ, у склопу традиционалне продајне изложбе, када ће посетиоци такође моћи да гласају. Школа из које буде аутор најбољег рада, биће награђена израдом мурала, који ће осликати професори и ученици Уметничког одељења, у сарадњи са победничком школом. Аутор победничке слике такође ће бити награђен пригодиним поклоном.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.