Obrazovanje

ODRŽANO REGIONALNO TAKMIČENJE MAŠINSKIH ŠKOLA

18156535_252343215232566_5506804511974291655_oU Mašinsko-saobrajnoj školi u u Čačku prošlog petka je održano regionalno takmičenje mašinskih škola za oblast zapadne Srbije, od Kraljeva, preko Sjenice do Valjeva. Na takmičenju je učestvovalo 56 učenika iz 13 škola sa područja zapadne Srbije, a nadmetanje je organizovano za oblast mehanike, modeliranja mašinskih elemenata i konstrukcije, kao i kompjutersku grafiku. Takmičari su prvo imali praktični zadatak, a nakon toga i teoretski test. Prema dogovoru mašinskih škola, osam najboljih učenika iz svakog predmeta će učestvovati na Republičkom takmičenju, koje će biti održano u maju.

 

Najbolje rezultate u oblasti statike ostvarili su Nikola Bojić iz šabačke Tehnička škole, Dalibor Milivojević iz valjevske Tehničke škole i Kristina Anđelić iz Tehničke škole u Požegi. Kada je reč o kompjuterskoj grafici – 2 D, prvo mesto je zauzeo Boško Nikolić iz TŠ Požega, drugo Drago Pantić, takođe iz požeške Tehničke škole, a treće Boban Milošević iz TŠ Bajina Bašta. U oblasti modeliranja mašinskih elemenata i sklopova, na prvo mesto se plasirao Lazar Dukić SŠ Bogatić, drugoplasirani je bio Nemanja Grujović iz TŠ Požega, a treći Jovan Sokić iz MSŠ Čačak.

 

Kako je naveo profesor mašinske grupe predmeta Dragan Mihajilović, u Mašinsko-saobraćajnoj školi u Čačku se odavno primenjuje dualno obrazovanje, o kome se u poslednje vreme mnogo govori.

 

– Uvođenjem obrazovnog profila trećeg stepena – operateri mašinske obrade, započeto je školovanje učenika koji se direktno pripremaju za rad na CNC mašinama, za kojim postoji velika potražnja u gradu. Učenici naših završnih razreda već su raspoređeni po firmama, gde postoji potreba za tim kadrom. Takvih učenika na čekanju nemamo, oni su raspoređeni po preduzećima već u drugom polugodištu – pre diplomiranja – rekao je profesor Mihajilović, apelujući na roditelje da upisuju decu na proizvodna zanimanja, koja su danas izuzetno tražena, napominjući da je evidentna potražnja posebno za stručnim kadrovima za CNC mašine, pa čak i da postoji više učenika ovog obrazovnog pofila – svi mogli da nađu zaposlenje u čačanskim preduzećima.

Za profesore gostujućih škola je nakon takmičenja organizovan kratak obilazak grada Čačka, uz prisustvo predstavnika Turističke organizacije, a za učenike – učesnike takmičenja poseta Fakultetu tehnickih nauka.

 

Оставите одговор