Kultura

Научни скуп о поезији Бранислава Петровића

У оквиру пројекта „Смена поетичких парадигми у српској књижевности двадесетог века: национални и европски контекст“ Институт за књижевност и уметност из Београда и Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ из Чачка у оквиру 55. Дисовог пролећа организују једнодневни научни скуп „Прилози за поетику Бранислава Петровића“, који се одржава 10. маја 2018. године  од 11 часова у Чачку у просторијама Регионалног центра за професионални развој.

„Већ прва збирка Бранислава Петровића Моћ говора (1961), најавила је песника широког изражајног распона, несвакидашње ауторске имагинације и необичног, искошеног приступа стварности и наслеђеним лирским конвенцијама. Петровић се поетички мењао према своме неумољивом унутрашњем императиву, тако да је свака следећа збирка, све до постхумно приређене књиге Жежевасион (2004), обележена неком врстом заокрета и преиспитивања. Шира песничка публика је с одушевљењем и оданошћу прихватала његов дух песничке игре, демистификације и ремистификације, а критика је у Петровићу препознала не само пријемчивост и заводљивост, него и ванредну сложеност песничких поступака и значења, неочекиваних и често противречних.“ (др Драган Хамовић, уредник скупа)

Пријављено је укупно шеснаест тема за зборник, а на самом скупу у Чачку су потврдили учешће: Јован Делић, Александар Јерков, Драган Хамовић, Ђорђе Деспић, Владимир Димитријевић, Немања Каровић, Недељка Бјелановић, Оливера Недељковић, Владан Бајчета, Никола Маринковић, Оља Василева, Миломир Гавриловић и Милица Лазовић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.