Aktuelno Selo

НАЈВАЖНИЈИ ЈЕ ТРЖИШНИ ПОТЕНЦИЈАЛ

“ВЕТАР У ЛЕЂА” ОРГАНСКОЈ ПРОИЗВОДЊИ

НАЈВАЖНИЈИ ЈЕ ТРЖИШНИ ПОТЕНЦИЈАЛ

Органска пољопривреда у чачанском крају још је “у повоју”, иако се последњих десет година често говори о њеном значају. Радован Шеварлић, саветодавац за агроекономију Пољопривредне саветодавне и стручне службе Чачак (ПССС), сматра да је један од разлога што је ова врста пољопривреде ипак новина у целом свету, а код нас се све новине, иначе, тешко примају. Чињеница је да су у много богатијим земљама (Немачка, Данска, Француска…) обрадиве површине под органском производњом још увек испод десет процената.

Радован Шеварлић, саветодавац за агроекономију Пољопривредне саветодавне и стручне службе Чачак

– Постоје и економски разлози зашто ова производња у целом свету има “ограничени” потенцијал. Наиме, број становника у свету расте много брже у односу на производњу хране. Уједно, обрадивих површина је све мање, а технологија је достигла неки максимум. Зато је немогуће очекивати да органска производња, која је много захтевнија и где су приноси ипак много мањи, може да има већи удео у целокупној светској производњи хране – констатује Шеварлић.

Органски производи имају тржишни потенцијал, сматра наш саговорник, и он није мали, будући да је потражња органских производа тренутно много већа у односу на понуду. Из тог разлога она би требало да буде интересантна и за наше пољопривреднике…

Шеварлић наглашава да је за произвођаче органске хране веома важно да науче на грешкама својих колега из конвенционалне производње, а односе се на удруживање. И у медијима се све више прича о органској производњи, а те информације долазе и до произвођача и до потрошача.

– Без правих информација, као мали произвођачи, тешко ће успети. То нису само информације о томе како да лакше и боље продају своје производе. Морају знати како да производе, који сортимент, какво мора да буде паковање, ко су купци… Ако то буду радили преко трећих лица, а не преко удружења, сматрам да неће бити ефикасно. У Србији одраније постоји неколико активних удружења и како се повећава ниво производње, она имају све значајнију улогу – каже Шеварлић…

На питање како се може утицати да се стимулишу пољопривредници, али и потрошачи, он наводи да су већ постојале добре иницијативе да се преко пројекта поспеши употреба органских производа из нашег краја и суседних општина. Према овом пројекту, субвенционисала би се продаја ових производа за неке установе, попут вртића, школа, болница… Тако би се створиле и неке добре навике код оних најмлађих нараштаја.

– Један од добрих подстицаја био би да се смањи период конверзије за парцеле које нису биле коришћене и где није примењивана пуна агротехника, да се скрате административне процедуре за тај поступак. Јер у Србији има доста површина које нису коришћене за интензивну производњу, а које се могу превести у органску, без неких већих проблема. То је посебно интересантно за повртарство и сточарство – сматра он…

В. Тртовић

Цео текст можете прочитати у новом броју “Чачанског гласа”

 

Оставите одговор