Aktuelno

ZAPOČETA PROIZVODNJA SADNICA MALINE PO ORGANSKOM POSTUPKU

Čačanski Instit za voćarstvo je tradicionalno jedan od najznačajnijih proizvođača sadnog materijala svih vrsta voćaka, a kada je reč o jagodastim – uglavnom maline. Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine prepoznalo je Institut kao najznačajnijeg nosioca proizvodnje sadnog materijala maline u narednom periodu i upravo zbog toga će se ova institucija, počev od ove godine, baviti komercijalnom proizvodnjom сertifikovanog sadnog materijala najviših kategorija u laboratorijskim uslovima – metodom kulture tkiva. Međutim, uporedo sa tim, Institut je započeo i proizvodnju sadnica maline po organskom postupku, najavljuje dr Milan Lukić, direktor Instituta za voćarstvo.

unnamed (17)– Za ovaj korak smo se odlučili imajući u vidu da su mnogi proizvođači maline, ali i ostalih vrsta voćaka, na području čitave zemlje, a prvenstveno zapadne Srbije, prepoznali interes da se bave organskom proizvodnjom. Prednost organski proizvedenih sadnica je u tome što proizvođači odmah nakon zasnivanja zasada maline, mogu započeti postupak registracije proizvodnje, a prvi dobijeni plodovi će imati status organski proizvedeni. Do sada su proizvođači mogli da registruju kao organski i zasad maline zasnovan sadnicama proizvedenim konvencionalnim metodama, ali je bilo potrebno da prođe odgovarajući period konverzije. Ovaj period kod maline traje najmanje dve godine. Međutim, sada, kada Institut proizvodi sadnice po organskom postupku, već odmah po stupanju zasada na rod, u drugoj godini, plodovi će biti organski proizvedeni, što je značajna ušteda u vremenu i novcu – objašnjava direktor Lukić.

Na osnovu potpisanog ugovora sa jednom kompanijom iz Kuršumlije, koja ima svoje zastupništvo u Švajcarskoj, Institut za voćarstvo je precizirao prvenstveno proizvodnju za ovo preduzeće, koje će sadnice distribuirati svojim proizvođačima. Ali, prema rečima direktora, određen broj sadnica će ostati i za slobodno tržište, za prodaju i ostalim proizvođačima koji su zainteresovani za ovaj vid proizvodnje.

– Matični zasad smo zasnovali na Zdravljaku, gde postoje izuzetno povoljni uslovi za proizvodnju sadnica po ovom postupku, odnosno gde imamo dobru prirodnu izolaciju, gde nema okolnih zasada koji bi se tretirali i na taj način onemogućili da sadnice maline budu proizvedene po organskom postupku. Zasad je zasnovan na površini od jednog hektara i u narednoj godini već očekujemo proizvodnju od 25.000 do 30.000 sadnica, a od treće godine od 120.000 do 150.000 organskih sadnica. Ova količina sadnog materijala će u potpunosti ispoštovati ugovorne obaveze prema firmi sa kojom sarađujemo, ali imaće i sadnica za slobodnu prodaju u našem Institutu – naglašava dr Milan Lukić.

Direktor podseća da je u proizvodnji po organskom postupku najvažnije ispoštovati preventivne mere (pravilan izbor parcele, načina pripreme zemljišta za sadnju, izbor sorte…), a od hraniva je dozvoljeno korišćenje stajnjaka, koji potiče isključivo sa farmi koje su registrovane za proizvodnju po organskom postupku. Takođe, on ističe da se ne smeju koristiti mineralna đubriva. Zaštita u organskoj proizvodnji zasniva se na pricipu sprečavanja pojave štetnih organizama (bolesti, štetočina i korova), a ne na njihovom lečenju kada se pojave, jer nije dozvoljena primena hemijskih sredstava (pesticida) koji se, inače, primenjuju u konvencionalnoj (klasičnoj) proizvodnji. Dozvoljeno je isključivo korišćenje tzv. biopesticida, odnosno preparata na bazi mikroorganizama.

Naš sagovornik napominje i to da je proces proizvodnje ovakvih sadnica teži sa aspekta većeg obima fizičkog rada, prvenstveno kada je reč o uništavanju korova.

– Pretpostvljamo da će i produkcija sadnog materijala biti nešto manja, nego u konvencionalnim rasadnicima, zbog toga što se ne mogu koristiti mineralna đubriva. Cena ovakvih sadnica je naravno nešto viša, možda desetak odsto nego standardno proizvedene sadnice – kaže dr Lukić.

N.R.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.