Aktuelno

Nemamo dovoljno pripadnika jedinica civilne zaštite

Na združeno metodskoj pokaznoj vežbi „Prijevor 2017“, između ostalog, je ukazano da naš grad raspolaže sa nedovoljnim brojim pripadnika jedinica civilne zaštite, ali i nedovoljnm brojem vatrogasaca.

unnamed (12)Prema evropskim standardima, na 1.000 stanovnika ide jedan vatrogasac, a u Sektoru za vanredne situacije zaposleno je njih 86 zaduženih za čitavu teritoriju Moravičkog okruga.  Kako bi Vatrogasna brigade u svakom trenutku imala pomoć sa strane, veliku ulogu igraju jedinice civilne zaštite. Prema rečima Bratislava Zečevića šefa Civilne zaštite, oni trenutno broje 200 članova, iako je prema nekim proračunima utvrženo da ih je našem gradu potrebno 584. Kako je Zečević naglasio, potrebno je animirati stanovništvo.

  • Ono što je najbitnije, mnogi će dobiti različite sertifikate i uverenja, i biće osposobljeni ne samo za reagovanje kada ih mi angažujemo, već i u nekim drugim situacijama. Raspolažemo I sa novim uniformama. Pripadnici Civilne zaštite su odgovorna lica, koja se odazivaju na svaku obuku, a kasnije I na svaki poziv kada nam je potrebna njihova pomoć – kaže Zečević.
  • Nama su jedinice civilne zaštite izuzetno važne, jer se unapred yna ko su ti ljudi i da su obučeni. Najviše nam znače kada se dogode požari ili poplave – naglasio je i načelnik Sektora za vanrdne situacije MO Dragiša Broćić. On je istakao da je uloga zaposlenih u ovom odeljenju pre svega spašavanje ljudi.
  • Nas ima 86 raspoloživih za tu vrstu posla, ali kada su veći problemi u pitanju, to je nedovoljan broj za teritoriju Moravičkog okruga. Dešavalo se da nam u pomoć dolaze pripadnici vatrogasnih jedinica iz drugih regiona, Vojske, Žandarmerije…. – rekao je Broćić. On je naglasio da je vežba “Prijevor 2017” I organizovana kako bi se pokazalo da Grad Čačak raspolaže i drugim službama, koje su tokom vanrednih situacija dužne da učestvuju u vanrednim situacijama. I da je moguće sinhronizovati njihov rad na terenu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.