Kultura

“НАЈСАМ КОРКОРЕ” – НИСМО САМИ

ПРИГОДНИМ ПРОГРАМИМА ОБЕЛЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН РОМА

Обележавање Међународног Дана Рома започело је 8. априла фудбалском утакмицом, а настављено је у среду, 11. априла, културно-уметничким програм на Градском тргу. Програм је организовало Удружење “Глас Рома”, а суорганизатор је био Књижевни клуб “Драгослав Грбић”. Поздравом на ромском језику “Најсам коркоре – Нисмо сами”, програм је отворила и водила председница локалног Књижевног клуба Радмила Рубаковић. Захвалност на подршци својим сународницима и суграђанима упутио је председник ромског удружења Марко Ристић. Препознатљиве ромске песме свирао је и певао Милун Ћојбашић, који је казивао и своју “Песму вечности”.

Изложено је неколико слика Елене Матвејев, сликарке и песникиње из Београда, која је прочитала свој прозни рад. Певањем и стиховима огласила се и Радмила Бугарчић, а казивање стихова, на виолини је пратила Јелена Рубаковић. Мали дечак Драган говорио је мисли о љубави, а чланови “ЧА театра”, којим руководи Иван Радовић, сценски су извели обичаје просидбе код Рома. Радовић је говорио о таленту и вештинама које Роми имају за музику, из чега је настало више праваца фламенко музике и плеса. Инструменти које Роми радо користе су виолина, кларинет, даире, бубњеви, клавијатуре, хармоника… Своје тачке извели су и парови Плесног клуба “Луна”, као и фолклорни подмладак КУД-а “Абрашевић”.

Вештину извођења кате у каратеу демонстрирао је дечак Леонардо Лео Марковић, добитник више медаља у овом спорту, коме је потребна материјална подршка, како би напредовао. Да су талентовани музичари, потврдили су и оркестри “Боки и соло бенд” и “Алексићи”, изводећи на оригиналан начин традиционалну ромску музику. Програм на Градском тргу окупио је публику и пролазнике, као и чачанске Роме, који су исте вечери наставили у пригодном весељу да славе свој дан.

Зорица Лешовић Станојевић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.