Aktuelno Grad

НА ВИЈАДУКТУ ПОНОВО НАИЗЕМНИЧАН САОБРАЋАЈ ЈЕДНОМ ТРАКОМ

СТУБОВИ СТАБИЛНИ

Саобраћај преко вијадукта у Чачку, на државном путу  IБ реда број 23, деоница Коњевићи – Бељина, данас је почео да се одвија наизменичним пропуштањем возила једном коловозном траком, према постављеној привременој саобраћајној сигнализацији. Ово је део одговора које нам је доставила ПР служба Јавног предузећа „Путеви Србије“, на прошлонедељна питања о радовима на надвожњаку код Машинско-саобраћајне школе.

Према њиховим речима, у претходном периоду обављено је пробно оптерећење конструкције ради испитивања носивости јармова и понашања конструкције вијадукта као предуслова за безбедно пуштање саобраћаја. Такође, они подсећају да је пројекат рехабилитације надвожњака на обилазници око Чачка, обухватио, по првом пројекту, радове на санацији горњег строја овог важног путног објекта.

– Од тренутка  констатовања проблема на стубу моста (ознака С-16), максималним ангажовањем извођача радова, предузећа „Штрабаг“ д.о.о. и компаније „Мостоградња“, надзорне службе, одговорног пројектанта и инвеститора – ЈП „Путеви Србије“, предузете су све радње како би се обезбедила стабилност стуба и све неопходне мере су спроведене у најкраћем могућем року, сходно правилима струке – каже се у саопштењу и наводи да је у зони оштећеног стуба монтирана монтажна носећа конструкција јармова око оштећеног стуба С16, након чега се пратило понашање јармова и параметара тла испод њих после монтаже, на чему су непрестано били ангажовани сви стручњаци.

Надлежна комисија, састављена од представника ЈП „Путеви Србије“ као инвеститора, надзорне службе, одговорног пројектанта рехабилитације вијадукта, одговорног пројектанта конструкције јарма и извођача радова, констатовала је 17.октобра да је завршена прва фаза планираних радова у складу са пројектном документацијом. Завршена је и фаза праћења стања конструкције и тла испод конструкције како би се утврдило да је носећом конструкцијом, то јест  „јармовима“, прихваћено целокупно оптерећење конструкције у тој зони, што је за ову врсту радова стандардна процедура. Као што смо и најавили, рок за пуштање наизменичног саобраћаја преко вијадукта је испоштован, по окончању свих потребних праћења и контрола које су се непрестано спроводила по захтевима струке. Јавно предузеће „Путеви Србије“ је, заједно са свим колегама, учинило све како би се посао обавио што пре – закључује се у саопштењу.

В. Т.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ФМ.740.01.002

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.