Aktuelno Zdravstvo

На Гочу је све лакше

Млађи чланови чачанског Друштва за борбу против шећерне болести „Diabetes mellitus“ отпутовали су јутрос на десетодневни камп.

DSCN5508

Наредних дана на Гочу ће бити под сталним надзором стручних тимова, ендокринолога, медицинских сестара, психолога, нутрициониста, рекреатора. Десетак волонтера оболелих од дијабета, старијих од 20 година, помоћи ће млађим камперима да науче да се сами брину о себи о свом здрављу.

DSCN5507

– Кампови су превасходно намењени новооткривеној оболелој деци која се нису одвајала од својих породица. Важно је да се осамостале и схвате да је дијабетес стање са којим се можемо сасвим нормално живети, уколико применимо правила здравог живота. На кампу ће научити да се правилно хране, колико су важни редовни оброци и физичка активност у лечењу дијабета – навела је Биљана Васојевић, заменик председника Друштва “ Diabetes mellitus „. Наредних дана на Гочу ће бити редовно одржаване и психолошке радионице. Досадашња искуства су показала да се деца најлакше отворе психолозима на кампу, али и да лакше превазиђу оно што им понекад задаје главобоље.

 

Ових дана на Гочу ће боравити 75 деце из Крагујевца, Крушевца, Краљева, Ужица, Горњег Милановца, Пожеге и Лучана. Ту је и осморо Чачана од 10 до 18 година.

DSCN5521

– Очекујем лепо дружење, да научимо да се правилно хранимо и бринемо о себи. Биће нам лепо – била је уверена пред полазак камперка Василија. Позитивно узбуђење пратило је и остале њене другаре. Срећан пут пожелело им је и градско руководство.

– За децу је обезбећен бесплатан превоз до Гоча. Велику захвалност дугујемо фирми „Аутопревоз“. И ми ћемо настојати да увек помажемо Друштво за борбу против шећерне болести и олакшамо им колико год можемо – обећао је у име Градске управе Чачак, Владан Милић, помоћник градоначелника.

Заједно са млађим члановима на једнодневни излет до Гоча у уторак су се упутили и одрасли чланови. Добра вест је да последњих година није откривен велики број деце оболеле од дијабета.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.