G.Milanovac

На Руднику откривен вински подрум из средњег века

 

Крај десете кампање археолошких истраживања на Руднику открио је намену објекта који се истражује на локалитету Дрење-Којовача од 2017. године. У питању је велика грађевина, са два улаза, која је сачувана у зони подрума, са уклесаним каналима за дренажу. Просторија је служила за складиштење робе, у првом реду течности, а највероватније вина. Аналогије смо пронашли у Шпанији и Италији, где су сачувани и представљени јавности средњовековни подруми за вино. Канали за дренажу су карактеристични за просторије где се очекује изливање течности. У зидове објекта су уклесане просторијице које су се користиле за чување робе, а служиле су као хладњаци. Овакав објекат до сада није истраживан у Србији.

Рударство је утицало да на Руднику буде подигнуто урбано насеље и отворен трг, што је за собом повукло и развој трговине. Дубровачки трговци су доносили на руднички трг тканине, со, вино… а откупљивали метал, кожу, восак, крзна, стоку… Са друге стране у историјским изворима је забележено да су и на Руднику постојали виногради.

Изузетно задовољни досадашњим резултатима, руководиоци истраживања др Дејан Радичевић са Филозофског факултета и Ана Цицовић из Музеја рудничко-таковског краја, се захваљују власницима имања, колегама и свима онима који су на било који начин помогли и подржали вишегодишња ископавања.

Истраживања на Руднику су започета 2009. године. У почетку су финансирана средствима Општине Горњи Милановац и Музеја рудничко-таковског краја, а од 2011. године су суфинансирана од стране Министарства културе РС. Поред Којоваче, на Дрењу су истраживани и локалитети Двориште С. Марковића, Стационар и Имање Никића, као и локалитет на Маџарском брду. До сада су откривени остаци православне и католичке цркве, резиденцијална грађевина са живописом и један стамбено-економски објекат. Следеће године, истраживања се настављају на новим локалитетима на Руднику, што је и била почетна идеја пројекта.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.