G.Milanovac

Обележено 204 године од подизања Другог српског устанка

Код Таковског грма

Обележено 204 године од подизања Другог српског устанка

 

Централна прослава обележавања 204 године од подизања Другог српског устанка организована је у знаменитом месту Таковски грм у сарадњи Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и општине Горњи Милановац.

Свечаности у Такову присуствовали су секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Антић, председник општине Горњи Милановац Дејан Ковачевић, представници Владе Републике Србије, Војске Србије, дипломатског кора, као и бројни грађана.
Испред локалне самоуправе присутне је поздравио председник општине Дејан Ковачевић који је рекао да се окупљањем у Такову одаје почаст владарском дому Обреновића и свима онима који су своје животе узидали у темеље модерне српске државе:

– Можда ове године овај сусрет има и јачу симболику, у тренуцима када се толико говори о судбини Косова, које је колевка свих нас, одакле наш народ, традиција и вера вуку корене и дају нам сопствени идентитет. Династија Обреновића, без икакве дилеме, спада у ред најзначајнијих династија за историју Србије. Милош је својим политичким талентом и проницљивошћу успешно окончао већ започет процес који је једном делу српског народа донео националну и политичку слободу и културни и социјални препород, који је само потврђен Берлинским конгресом. Ништа мања није његова улога као ујединитеља, који је многе супростављене интересе српских великаша помирио и потчинио оном највишем, да само заједништво око најзначајнијег интереса може бити средство које ће Србији донети коначну самосталност.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.