Aktuelno Društvo

ОБЕЛЕЖЕН ДАН НАСИЉА НАД СТАРИМА

Поводом Међународног дана борбе против насиља над старим особама, пензионери месних заједница „3. децембар“, „Алваџиница“ и „Кључ“, данас су имали прилику да чују предавање психолога Наташе Чолаковић Стевановић, психолога из Центра за социјални рад о томе како да препознају насиље и на који начин да га спрече.
У календару Уједињених нација одлучено је да 15. јун буде означен као Дан борбе против насиља над старијим особама. Међу старијим лицима распрострањено је сиромаштво и социјална искљученост, и они су, последњих година све више изложени неком облику насиља, које се најчешће дешава у породици.


Према подацима чачанског Центра за социјални рад, све врсте насиља су у порасту, па самим тим и насиље над старим особама. Углавном се пријављују случајеви псичког насиља.
Према речима Наташе Чолаковић Стевановић, дешава се и такозвано економско насиље, али за сада Центар није имао такве врсте пријава. Према проценама многих стручњака и надлежних институција, овај проблем је много више присутан него што се о томе зна. Још увек је табу тема, јер се догађа у кругу најближих од којих, често, старији и највише зависе. Старије особе, најчешће због страха и срамоте не пријаве насиље. Уколико, током неких других врста разговора, запослени у Центру за социјални рад, препознају да је особа на било који начин злостављана, понуде јој помоћ и одређене мере заштите.
Организатори данашње акције били су Удружење уједињених пензионера Чачак и МЗ „3. децембар“, а присутни пензионери су поред предавања о борби против насиља, имали приликуи да провере ниво шећера у крви и измере крвни притисак.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.