Dragačevo

ОДРЖАН СЕМИНАР ЗА ВЛАСНИКЕ ПРИВАТНИХ ШУМА 

 

У организацији Регионалне развојне агенције “Златибор” из Ужица и Еколошког друштва “Драгачево” из Гуче, недавно је у селу Вича, у пословним просторијама предузећа “Басна”, одржан семинар за власнике приватних шума на подручју Општине Лучани. На семинару су учествовали власници приватних шума, пружаоци услуга у шумарству, представници предузећа за прераду дрвета, шумарски стручњаци из Шумске управе Ужице и Чачак, енергетски стручњаци из Шапца, представници пољопривредних, шумарских и еколошких удружења из Драгачева, Ужица и Кремана, одборници Општине Лучани…

Семинар је отворио Милош Радојевић, менаxер пројекта из Регионалне развојне агенције “Златибор” из Ужица. Он је истакао да је циљ овог стручног скупа да се власницима приватних шума пруже најзначајније информације о значају, потреби и могућностима организовања и удруживања у овој области.

У име домаћина семинара, предузећа”Басна”, присутне је поздравила директор Весна Баур, истичући да је веома задовољна што је један овакав семинар организован у њиховом предузећу.  Као је нагласила, учесници скупа су потврдили да постоји висок степен заинтересованости да се оснује Удружење власника приватних шума у Драгачеву, са којим би могли сарађивати на обезбеђењу дрвне биомасе за своју производњу.

Ucesnici Seminara u Vici

Учеснике семинара је поздравио и Душан Р. Ивановић из Еколошког друштва “Драгачево”, који је рекао да је семинар организован у циљу окупљања заинтересованих власника приватних шума, пружаоца услуга у шумарству, прерађивача дрвне биомасе, шумарских стручњака, удружења, представника локалних власти, како би се у Драгачеву организовало Удружење власника шума.

Удруживање власника приватних шума као важан извор дрвне биомасе – законски оквир, могућности и предности удруживања, као и финансирање пројеката, представио је Ђорђе Марић, дипломирани инжењер шумарства из Ужица – стручни сарадник на овом пројекту. О примерима добре праксе – изградњи шумских путева, првим проредима у шуми, пошумљавању, говорио је Саво Бешлић, дипл. Инжењер шумарства из Ужица и председник Удружења власника приватних шума “Бор” из Кремана, које је формирано почетком 2016. године. Тржиште енергетских услуга и моделе финансирања пројеката представио је Слободан Јеротић, енергетски менаxер Града Шапца.

Учесници семинара су имали прилику да чују нешто више о предузећу “Басна” и обиђу његове погоне.

Предузеће “Басна” је српско предузеће са швајцарским капиталом, основано 2010. Године, са седиштем у Чачку и производњом у селу Вича у Драгачеву. У процесу производње “Басна” користи дрвну биомасу коју технологијом пиролизе претвара у угаљ, који је ослобођен од недозвољених токсина (ЕБЦ сертификован). Из овако добијеног угља, даљом прерадом добијају се три финална производа: агро угаљ – органски оплемењивач земљишта за све врсте пољопривредне производње, био угаљ – додатак сточној храни, којим се постиже боље здравствено стање животиња, бољи квалитет и већа количина производа од животиња, као и стајско ђубриво са био угљом, које има додатне вредности индиректног позитивног утицаја на поправку квалитета земљишта и остатком у земљи десетинама година. Брикет за роштиљ се добија са повећаном енергетском вредношћу и уједначеним обликом.

На крају предавања је најављена могућност организовања тренинга за власнике приватних шума у Драгачеву, који би могао уследити током јула,уколико се код локалних учесника семинара искаже такво интересовање.

Информативни семинар је спроведен у оквиру БиоЕн пројекта, који реализује Регионална развојна агенција “Златибор”, уз подршку Владе Савезне Републике Немачке, преко Немачке организације за међународну сарадњу – ГИЗ.

В. С.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.