Aktuelno Dragačevo Društvo Region

Претходна година обележена даривањем и осмесима!

Удружење ,,Наше Драгачево“ у рекордној акцији „БОЖИЋНИ ПАКЕТИЋИ И ПАКЕТИ 2024“

Испружена рука која дарује срцем симболизује људскост, поверење и наду! Нада да се човечност у доба глобалне кризе огледа у хуманости потврђена је вишеструким акцијама Удружења ,,Наше Драгачево“.

На самом крају 2023. и током јануара 2024. године Удружење ,,Наше Драгачево“ из Гуче спровело је још једну, већ традиционалну, акцију поделе божићних пакетића и пакета, у склопу њихове познате иницијативе Братске помоћи за децу из вишедетних породица и/или потребитих породица, те породица у којима су родитељи незапослени, широм Драгачева, као и за децу која живе са једним или без родитеља, а којима су и до сад помагали на разне начине, као и пакета кућне хемије, средстава личне хигијене, намирница за породице и појединце које живе најтежим (не)приликама.

У акцији која је трајала након Божића и Српске нове године, па све до Савиндана, преко 60 малишана узраста од беба до ђака седмака, Удружење је обрадовало божићним пакетићима са слаткишима, грицкалицама, сокићима, али и играчкама, бојанкама, сликовницама, књигама, балонима, бојицама…

Обухваћене су породице, махом са сеоског подручја: из Дљина, Доњег Дупца, Дучаловића, Горачића, Рогаче, Губереваца, Расовца, Лисица, Села Гуче, Виче, Живице, Лучана, Пухова и Гуче, а које је Удружење већ помагало током претходних година, уз нека проширења новим корисницима.

Настављена је и пракса и такозваних ,,групних пакетића“, отуда су ове године први пут групно наградили пакетићима њихове младе сараднике – вредну децу из Еколошке секције ОШ „Академик Миленко Шушић“ из Гуче и по други пут најмлађе полазнике из Културно-уметничког друштва „Абрашевић“ Гуча.

Укупно је подељено скоро 70 пакетића у овом периоду и то је апсолутни рекорд досадашњих акција „Божићни пакетићи“ у оквиру Удружења. Нека од ове дечице добила су, захваљујући наменским донацијама добрих људи и њиховој исказаној жељи, дупле пакетиће. Подељен је и ограничени броја пакета хране, кућне хемије и средстава личне хигијене за породице којима је оваква помоћ тренутно најнужнија. Поделили су, такође, традиционално 4 таква пакета хране и 8 пакета кућне хемије на сеоском подручју (пар ових акција у Доњем Дупцу за старија лица у тешким приликама се завршава до краја овог месеца).

Наиме, први пут је подељено више килограма меда у малим паковањима за већи број породица са малом децом, опет захваљујући њиховим сарадницима, племенитим дародавцима.

Овом акцијом на симболичан начин окончана је изутетно успешна година рада Удружења које је у нимало лаким околностима и са јако скромним ресурсима спровело чак 221 различиту акцију, а, такође, и отпочело ову Нову 2024. годину у веома јаком ритму.

У претходној 2023. години Удружење ,,Наше Драгачево“ спровело је рекордних 100 акција братске помоћу за вишедетне породице и потребите породице слабијег имовног стања широм Драгачева, којима је подељено неколико тона нове и половне гардеробе, обуће, хране, слаткиша, школског прибора, кућне хемије, играчака и средстава личне хигијене тамо где је било најнужније.

Удружење је подсетило да је спроведена 31 акција „Књига на дар“, чиме је подељено преко 400 књига, енциклопедија, уџбеника, сликовница школским и црквеним библиотекама, те Библиотеци општине Лучани, драгачевским основцима, али и деци која живе у тешким околностима, а којима нема ко да дарује књигу.

У протеклој години спроведено је и 11 еко-акција, посебно у вези рециклаже и акције „Чеп за хендикеп“ са Еко-секцијом ОШ Гуча. Поред тога спроведено је и 9 акција доделе Захвалница и српских застава драгачевским фирмама, финансијским институцијама и удружењима које се рекламирају или истичу свој назив на ћириличном писму, као и преко 30 других, махом теренских акција из области и циљева рада Удружења.

Фонд Удружења предвиђен је и за помоћ талентованим ученицима и студентима Драгачева, а основан је марта 2022. године. Спроведено је рекордних 27 акција, кроз дарове младим талентима. Додељени су нови таблети, половни рачунари и ајфон мобилни телефони, књиге, пакетићи, школски прибор….

Фонд за откуп и прикупљање предмета из прошлости Драгачева био је, такође, врло активан са 11 акције и много нових предмета у њиховим збиркама.

Удружење истиче да ће у акцијама истрајати и у 2024. години, отуда изражавају и захвалност сарадницима и дародавцима:

-Свим нашим члановима, пријатељима и сарадницима који су својим робним и новчаним донацијама, са никад већим одзивом омогућили нашу овогодишњу акцију „БОЖИЋНИ ПАКЕТИЋИ И ПАКЕТИ 2024“ од срца се у име Удружења и све ове дивне деце и породица захваљујемо на указаном поверењу, племенитости и људскости, да заједно у овим тешким временима помажем тамо где је то потребно и оправдано и да донесемо празничну радост за што више наше дечице и добрих људи. Такође се захваљујемо и свим оним добрим и племенитим људима који су помажући рад Удружења током 2023. године омогућили да остваримо оволико велики број, по садржају и форми различитих, акција и активности на корист завичају.СВИМА ЖЕЛИМО СВЕ НАЈБОЉЕ У 2024. ГОДИНИ!БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО! СА ДОБРИМ ЉУДИМА, ЗА ДОБРЕ ЉУДЕ!СЕЋАМО НА СЛАВНУ ПРОШЛОСТ,СТВАРАМО ЛЕПШУ САДАШЊОСТ,ПРОЈЕКТУЈЕМО БОЉУ БУДУЋНОСТ – Милан Парезановић, дипл.екон. Председник УО.

Приредила: Милица Матовић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.