Društvo

ОД 1. СЕПТЕМБРА ПОЧИЊЕ НАПЛАТА УСЛУГЕ ИЗНОШЕЊА ОТПАДА И НА СЕОСКОМ ПОДРУЧЈУ

ЦЕНА ПРЕМА ПОВРШИНИ СТАМБЕНОГ ПРОСТОРА

 

У складу са Одлуком о обављању комуналне делатности и управљања комуналним отпадом, донетој на седници Скупштине града Чачка, одржане у јулу, од 1. септембра ће почети сакупљање, транспорт и депоновање смећа са сеоског подручја. Поред тога што је неопходно да се сва домаћинства уведу у базу података, потребно је да се овај систем уреди са више аспеката, техничког, информатичког, кадровског, финансијског, правног, каже Петар Домановић, директор ЈКП “Комуналац”.

Имамо 59 месних заједница и око 14.500 домаћинстава. Анализа, која је урађена прошле године у новембру, показала је да предузеће има велики трошак и занемарљив приход. Реч је о елементарним трошковима, за гуме, осовине, резервне делове, гориво… Сеоско подручје је велико, а поред тога има и много манифестација о чијој хигијени брине “Комуналац”. Морамо обезбедити услове за наплату изношења смећа на сеоском подручју, јер су много већи трошкови, него на градском подручју. Око 60 одсто трошкова предузећа чине само фактуре за “Дубоко”, просечна је око пет и по, или шест милиона динара. Морамо да “појачамо” примарну селекцију и на сеоском подручју, како би смањили количине отпада који шаљемо на депонију “Дубоко”, где плаћамо депоновање смећа по тони – објашњава директор Домановић и напомиње да ће Чачак бити први град који је увео комплетну услугу и наплату на сеоском подручју. “Комуналац” овај систем уводи сопственим средствима и то ће реализовати у наредних годину или две. 

Услуга изношења комуналног отпада на сеоском подручју биће организована сакупљањем смећа на сабирним местима и рециклажним платоима из контејнера, који ће бити постављени на више локација на територијама месних заједница, а према унапред утврђеном распореду (којим даном, колико пута седмично). Насељена места, као што су Горња Трепча, Овчар Бања, Мрчајевци, Атеница, Кулиновци, Коњевићи, Трбушани, Трнава, Прељина, Парменац, Бељина, Лозница, Јездина и Љубић село имају потпуно исти третман изношења смећа, као градско подручје.

– Рециклажно острво, које се финансира из градског буxета са позиције екологије, је независан ограђен простор у коме су постављене посуде према врстама и наменама, са смерницама. Ово је не само почетак техничког уређења, већ и увођења селекције на сеоском подручју. Прошле године смо поставили десет рециклажних платоа у више месних заједница, ове године смо планирали да урадимо још осам, а већ смо завршили седам – подсећа директор Домановић.  

Цена комуналне услуге изношења отпада са сеоског подручја утврђује за сваког корисника, односно за власника или закупца стамбеног простора на сеоском подручју.

– Задужење корисника услуге на сеоском подручју биће урађено на основу утврђене цене у паушалном износу према нето грађевинској површини стамбеног простора корисника услуге и то тако што се висина паушалног износа одређује зависно од тога да ли стамбени простор има нето грађевинску површину до 100 метара квадратних, од 100 до 200 метара квадратних, или преко 200 метара квадратних. Цена услуге изношења отпада, зависно од површине, може да буде око 100, 200, или 300 динара по домаћинству. Лице које је власник или закупац пословног простора на сеоском подручју плаћа цену комуналне услуге сакупљања, транспорта и депоновања отпада на исти начин, као и корисник услуге пословног простора на градском подручју – објашњава директор Петар Домановић.

Наплата, односно задуживање корисника услуге на сеоском подручју уводиће се сукцесивно, почев од 1. септембра, тако што ће финансијско задужење за извршене услуге сакупљања, транспорта и депоновања комуналног отпада тећи од дана задужења корисника.

Н. Р.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.