Društvo

Inspekcije: Problem prave neodgovorni građani

U proteklih mesec dana, koliko traje pojačani inspekcijski nadzor poštovanja propisanih protivepidemijskih mera za sprečavanje širenja virusa Covid-19 na području Moravičkog upravnog okruga, obavljene su 772 inspekcijske kontrole, nakon kojih je utvrđeno da su doneti propisi u potpunosti poštovani u 746 slučajeva, dok kod 26 su utvrđeni propusti u manjem ili većem obimu, saopšteno je u dopisu iz kabineta načelnika Moravičkog okruga.

U ovom periodu kontrolisani su svi veći ugostiteljski objekti, okupljanja na sportskim događajima, sale za iznajmljivanje za svadbe i rođendane, tržni centri, veliki trgovinski lanci, pijace na otvorenom i zatvorenom prostoru i objekti i sredstva javnog saobraćaja.

– U prethodnoj nedelji (23. do 29.11.2020) obavljeno je 297 vanrednih inspekcijskih nadzora od strane republičkih inspekcija, komunalne milicije i inspekcija JLS, i svih 297 kontrolisanih lica i subjekata su u potpunosti poštovali zakonske propise i donete protivepidemijske mere – navodi se u saopštenju.

Na području Čačka i Gornjeg Milanovca rešenjem sanitarne inspekcije za 3.669 osoba određena je mera karantina u kućnim uslovima, odnosno mera ograničenja slobode kretanja na 14 dana. U opštini Ivanjica do sada je 276 a Lučani 313 pozitivnih, pa u narednim danima, kako se navodi, treba očekivati strožu kontrolu poštovanja karantina za navedene i osobe koje su sa istima bile u kontaktu.

– Problem više ne predstavlja kategorija kontrolisanih subjekata, jer sada svi poštuju mere, već građani koji se neodgovorno ponašaju. Okupljanje, posebno na slavama, sahranama i po privatnim stanovima i kućama i nenošenje maski. Još jednom napominjemo, cilj pojačane kontrole je očivanje zdravlja stanovništva a ne kažnjavanje iako za nepoštovanje propisanih epidemioloških mera su predviđene visoke novčane, kao i krivična odgovornost i zatvorske kazne – zaključuje se u saopštenju iz Moravičkog okruga.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.