Aktuelno G.Milanovac Selo

ОПШТИНА ГОРЊИ МИЛАНОВАЦ ЗА ПОЉОПРИВРЕДУ У 2018. ГОДИНИ ОПРЕДЕЛИЛА 50 МИЛИОНА ДИНАРА

НАЈВИШЕ НОВЦА ЗА СУБВЕНЦИЈЕ ПОЉОПРИВРЕДНИМ ГАЗДИНСТВИМА

Прва група горњомилановачких пољопривредника, њих 144, почетком јула је потписала уговоре о коришћењу подстицајних средстава локалне самоуправе, која су намењена поспешивању пољопривредне проиводње. Одлуком о буxету Општине Горњи Милановац за 2018. годину, на име мера подршке руралном развоју опредељена су средства у укупном износу од 50 милиона динара, од чега је 43.900.000 динара намењено субвенционисању пољопривредних газдинстава. О општинским мерама подршке у 2018. години, које стоје на располагању пољопривредницима горњомилановачког краја, и самом односу локалне самоуправе према аграру, разговарали смо са Милком Недељковић, шефом Канцеларије за пољопривреду.

У септембру 2016. године, реорганизацијом Општинске управе формирана је Канцеларија за пољопривреду, као израз потребе да се пољопривредним газдинствима пружи одговарајући сервис услуга, јер је Горњи Милановац, са 836 километара квадратних и 63 села, веома разуђена општина. На њеној територији се налази око 5.470 регистрованих пољопривредних газдинстава, а њихова бројност сасвим јасно указује колико је значајно да се за пољопривреднике читавог подручја обезбеди ефикасан сервис пружања одговарајуће помоћи локалне самоуправе (информисање пољопривредника о локалним и државним субвенцијама за пољопривреду и пружање логистичке подршке приликом аплицирања за средства европских и других фондова), навела је Милка Недељковић, шеф Канцеларије за пољопривреду.

– На основу програма мера које сваке године Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде расписује за локалне самоуправе, ми смо од 2017. године, захваљујући великом залагању председника општине Дејана Ковачевића, увели у праксу да буxет за пољопривреду износи 50 милиона динара. Такав аграрни буxет нас сврстава у сам врх локалних самоуправа у Србији, које издвајају највише средстава за пољопривреду. Програм је урађен у складу са потребама развоја пољопривредних газдинстава и местима где се она налазе (брдско-планинска и равничарска села). Имамо различите видове пољопривредне производње, почев од сточарства, воћарства, повртарства, ратарства, преко пчеларства, па све до улагања у сеоски туризам, на који смо посебно поносни. Ту је и помоћ при удруживању пољопривредника у задруге. Имамо свакодневну комуникацију са пољопривредницима, посећујемо њихова газдинства и врата Канцеларије за пољопривреду су им увек широм отворена – рекла је за “Чачански глас” Милка Недељковић.

У прошлој години је субвенције локалне самоуправе, на основу програма мера за унапређење пољопривредне производње, користило више од 1.500 пољопривредних газдинстава и то по разним основама. Овогодишњи програм подршке пољопривреди се састоји од пет мера, путем којих се
директно унапређује пољопривредна производња.

– Имамо инвестиције у физичку имовину у секторима меса, млека, осталих усева, воћа, затим улагања у пчеларство, сточарство… Поред набавке квалитетних уматичених грла оваца, односно јагњади, и приплодних јуница, субвенционишемо и вештачко осемењавање, као меру која може помоћи малим пољопривредним газдинствима да унапреде своју производњу. Субвенционишемо и набавку комплетне опреме за наводњавање, свих прикључних машина у пољопривредној производњи и опреме за пчеларство. Посебан вид подршке је осигурање пољопривредних усева, плодова и стоке, где смо у више наврата апеловали на пољопривреднике да се чешће опредељују за ову меру подршке, јер субвенције по том основу могу добити и од државе и од локалне самоуправе. Држава покрива 40 одсто премије осигурања. Свесни смо чињенице да су временске непогоде у претходној, али и овој години, проузроковале огромне материјалне штете у пољопривреди, па је пожељно да пољопривредници чешће осигуравају своју производњу, јер ће њихове премије кроз локалне и државне мере подршке успешно бити покривене 80 одсто од њихове укупне вредности. Општина Горњи Милановац настоји да пољопривредницима стави на располагање буxетска средства за све видове пољопривреде, како би они модернизовали производњу, подигли продуктивност и побољшали ефекте свога рада. Улажемо и у прераду и маркетинг, израду сајтова, разне промотивне активности, посете сајмовима – рекла је Милка Недељковић у свом детаљном представљању програма мера на које могу рачунати горњомилановачки пољопривредници.

Општина је и ове године издвојила средства за финансирање противградних стрелаца (1,8 милиона динара) и набавку противградних ракета (два милиона). Поред тога, опредељена су значајна средства и за калцификацију земљишта, која утиче на побољшање хемијског састава земљишта.

– Издвојили смо два милиона динара за набавку кречног материјала за калцификацију земљишта. Ову меру смо имали и у претходној години и испоставило се да су пољопривредници веома заинтересовани да поправе квалитет земљишта на својим парцелама. На нашој теритоји су присутна претежно кисела земљишта, тако да је ова мера изузетно добра и тражена. У 2017. години смо обезбедили око 400 тона креча за заинтересоване пољопривреднике. Иначе, хемијска анализа узорака земљишта се организује у сарадњи са Пољопривредном саветодавном и стручном службом Чачак, па се тек на основу њених резултата расписује јавна набавка за кречни материјал. У интересу свих нас је да се ова мера задржи и у наредним годинама, како бисмо поправили квалитет земљишта и побољшали приносе гајених култура – објашњава шеф Канцеларије за пољопривреду.
Према речима Милке Недељковић, за подстицајна средства локалне самоуправе до сада је конкурисао више од 700 пољопривредних газдинстава. Надлежне службе свакодневно раде нова решења и уговоре, како би што више пољопривредника у што краћем временском року дошло до бесповратних средстава за унапређење производње. Реч је о повраћају дела средстава, прецизније од 40 до 60 одсто од укупне вредности инвестиције. Значајна средства у аграрном буxету Општине опредељена су за набавку садница за подизање вишегодишњих засада воћа, као и пчеларске опреме, где субвенција износи 60 одсто од укупног улога.
В. Степановић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.