Aktuelno Društvo Grad

Деца из Русије у посети Чачку – добар однос два православна народа веома важан

Делегација из руског града Великог Ростова, заједно са децом старости од 10 до 15 година, у осмодневној je посети Чачку, где имају прилику да се упознају са културом, традицијом и историјом Срба, али и да младе Чачане науче нешто о култури руског народа.

– Циљ наше акција је ширење руско-српских односа и ширење руско-српске културе и наравно, ширење језика. Свакодневно су организоване активности, разне радионице, упознавања Чачка и околине, а деца имају шта и да виде. Упознали су се и са нашом тешком историјом, ишли су на Љубић, на место где је страдао Танаско Рајић и упознали су се са пресудном битком која је одлучила коначно ослобођење Србије од Турака, ишли су у Доњу Трепчу где се налази гроб Руса који су страдали за ослобођење нашег града 1944. године, где је сахрањено 11 Руса, којима се нажалост не знају имена. Отац Димитрије ту је очитао опело својим сународницима, а након тога отпевали су им „Каљинку“. Имамо много заједничких прича и још је неколико дана пред нама, када ће се наши драги гости упознати са нашом културом и историјом – рекла је Снежана Ашанин, етнолог Народног музеја у Чачку.

Наталија Шатилина, члан Управног одбора Савеза Руских жена у Русији и члан организације „Алмадорса“, истакла је да оно што највише воли код нашег народа јесу гостопримљивост и срдачност.

– Захваљујем Граду Чачку и свима онима који су учествовали у организацији овог догађаја. Пратим децу која се друже, ту су и Руси и Срби и Французи, не можете да замислите како се они слажу и друже. Неко разуме језик, неко не разуме, али се свакако друже. Од деце бих узела пример да и ми сви морамо да се дружимо у целом свету и када би било тако, не би нигде било рата. У Чачку ми се све допада, људи, воће, све. Дуго живим у Београду и оно што пренесем свима који долазе у Србију, јесте да се људи овде према нама односе веома лепо, мислим да је то јако важно – рекла је Наталија Шатилина, члан Управног одбора Савеза Руских жена у Русији и „Алмадорса“, организације у оквиру које жене организују догађаје попут овог.

Према речима заменика градоначелника, Владана Милића, у овим тешким временима за читав свет, веома је важно да се српско-руско пријатељство шири.

– Настављамо успешну сарадњу са градовима из Русије. На иницијативу Снеже Ашанин, Град је одмах прихватио да буде домаћин овог догађаја, да буде домаћин деци из Русије из Ростова са делегацијом, наша деца се све време друже са њима и на тај начин упознају културе једни других. У годинама из нас имали смо ликовне колоније организоване у Чачку у којима су учествовали руски уметници из целог света. Могу да се похвалим, да је Чачак град који у Србији предњачи у добрим односима са руским градовима. Љубав између два народа је приметна на сваком кораку и наставићемо сарадњу, организоваћемо посете Русији, јер то ће много значити у овим тешким временима у којима је битно заједништво два православна народа – рекао је Владан Милић, заменик градоначелника.

Настасја Круштина, долази из Ростова Великог и како каже, Чачак је на њу за ових неколико дана оставио најлепши утисак.

– Јако ми се допада у Србији, посебно ми се допадају људи, када долазимо на ручак, доручак, на базен, сви су веома љубазни и гостопримљиви. Омладина је веома срећна и усхићена када проводимо време заједно – рекла је Настасја Круштина.

Учесници чачанских Основних школа имају прилику да у свом граду науче нешто о руској култури и традицији, али и да стекну нове пријатеље. Они су данас имали прилику да сазнају више о бабушкама, традиционалним руским играчкама.

– Моји утисци су одлични, веома нам је лепо са Русима и Французима, мислио сам да ће бити мало тихи и да нећемо моћи да се споразумевамо, али споразумевамо се на енглеском и иде нам одлично – рекао је Вук Бежанић, учесник ОШ „Милица Павловић“.

– Веома ми је драго јер сам учествовала у овом догађају и што сам упознала децу из другог окружења, мислим да што више треба да упознајемо децу из другог окружења и проширујемо видике – рекла је Милица Радовановић, ученица осмог разреда ОШ „Вук Караџић“

– Споразумевамо се на енглеском, утисци су супер, имамо и заједнички интересовања, исте филмове, музику. Цртање бабушки ми је било јако занимљиво – рекла је Андреа Сретеновић ученица ОШ „Вук Караџић“.Уметница Јулија Новикава, која годину дана живи у Београду, одржала је кратко предавање о бабушкама и показала на који начин се оне осликавају.

– Данас сам српској деци објаснила шта је то матрешка или како њу зову у Србији, бабушка и испричала им нешто о томе како се цртају праве бабушке. Као што знамо, бабушка је дечија играчка, а сада је то чувени сувенир у Русији. Она се осликава техником гжељ, то је традицонална руска техника, која је јединствена – рекла је Јулија Новикава, уметница.

– Желели смо да једну половину бабушке црта Србин, а другу Рус и онда да их спојимо. Као председник Фонда урадила сам до сада три пројекта, ово је четврти и мислим да је ово јако занимљива идеја. У разговору са градским челницима, предложила сам им на наредне радионице буду напољу – рекла је Шатилина.

Отац Димитрије Пиваварчок, предаје веронауку у школи, а сада је заједно са својим ученицима дошао у Чачак. Захваљујући организаторима обишли су манастир Лелић, где су се поклонили моштима владике Николаја Велимировића.

– Захваљујем се Србији, јер је Русија сада у тешком времену и што су сада ипак Руси дошли овде и друже се са Србима, могли су да се поклоне српским светињама и тако још једном схватамо да смо исте вере, душе, да смо истог мишљења – рекао је отац Димитрије Пиваварчок.

Овакви сусрети српске и руске деца јачају пријатељство два велика православна народа, што је од изузетног значаја у тешким временима у којима се сви налазимо. Град Чачак срдачно је угостио своје госте и у будућности ће се трудити да се ти односи одржавају на што бољем нивоу.

Виолета Јовичић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.