Politika

ОСУДА СЕКСИСТИЧКИХ ИЗЈАВА

ПРИПАДНИЦЕ СНС ОДРЖАЛЕ КОНФЕРЕНЦИЈУ ЗА НОВИНАРЕ

Поводом јавних иступа представника Савеза за промене, у чачанској Српској напредној странци одржана је конференција за новинаре, на којој су функционерке и чланице ове партије оштро осудиле те изјаве, окарактерисавши их као сексистички напад на жене.

Мирјана Ђоковић, помоћница градоначелника Чачка, нагласила је да припаднице СНС нису за земљу у којој се ”жене именују погрдним именима”, већ за пристојну Србију.

– Све жене, и оне које које не припадају СНС, су одговорне на својим функцијама. Оне су нечије мајке, супруге, ћерке… Одговорно тврдим да су жене мање корумпиране… Они који се боре да дођу на власт у Србији, морају то да чине на цивилизован начин, а не нападом на жене, које носе одређену функцију и врше их одговорно. Борићемо се за родну равноправност и против сваког вида дискриминације. А то ћемо учинити тако што ћемо сваки пут, када дође до оваквих иступа, то осудити. Жене морају да буду солидарне без обзира којој опцији припадају – рекла је поред осталог Ђоковић.

Заменица градоначелника Милица Дачић нагласила је да је напад на новинарку ”Српског телеграфа” изазвао осуду у јавности и додала да се као припадница жена, која врши јавну функцију у граду, бори за подизање свести за бољу видљивост жена и веће ангажовање у политичком, јавном животу.

– Ови позиви на мизогинију и сексизам су све присутнији, али ме неће обесхрабрити. Морамо много више радити на освешћивању друштва, не само кроз еманципацију. Јер, једнакост је темељ свих демократија и напретка заједнице. Чињеница је да је СНС дала велики допринос заступљености жена у политици, имамо данас и премијерку, председницу Скупштине, министарке, а на локалном нивоу заменицу и помоћницу градоначелника, градске већнице, директорке јавних предузећа и установа. Представници опозиције су у више наврата објављивали коментаре, који су простачки и дискриминаторски и који имају за циљ обрачунавање са политичким неистомишљеницима, управо путем женомрзачких изјава. Овакве њихове изјаве доприносе ширењу мржње и деградацији жена у друштву. То не смемо да толеришемо и морамо сви да реагујемо – сматра Дачић.

В. Т.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.