Grad

ОТВОРЕН РЕНОВИРАНИ КАФЕ- РЕСТОРАН “ПРОЛЕЋЕ”

ПОНОВО РАДИ ОМИЉЕНО СТЕЦИШТЕ ЧАЧАНА У ЦЕНТРУ ГРАДА

Пише: Зорица Лешовић Станојевић

Капацитет 200 места. Дизајнер енетријера архитекта Душан Тојага из Чачка. Ангажована куварица са Филипина Кончита Стефановић. Обуку особља обављају три експерта за угоститељство из Београда. На менију и качамак и шкампи и морски плодови. Специјалитет куће вероватно “филипинске њоке”…

Омиљени ресторан Чачана у строгом центру града “Пролеће”, после дужег и темељног реновирања, дочекао је прве госте ове сезоне у четвртак, 5. јула.  Убудуће ће уместо као кафе-пицерија, објекат пословати као кафе-ресторан, са богатим домаћим и интернационалним менијем. Објекат ће и убудуће имати два нивоа, са укупним капацитетом од око 200 места, највише у оквиру омиљене летње баште. Директор овог и ланца угоститељских објеката, који су пре приватизације припадали УТП “Морава”, основаном 1946. године, Верица Костић је, и овом, као и другим објектима у граду посветила пуну пажњу, а резултат је очигледан. Ваља подсетити да је ресторан “Пролеће” отворен почетком седамдесетих, а 1972. године, током својих врло ретких посета Чачку, у њему је виски (кога није било у карти) затражио Тито.

-За изглед новог “Пролећа” био је задужен архитекта Душан Тојага из Студија ”Примавера”, из Чачка. Ентеријер је потпуно модернистички, пратили смо савремене трендове. Морам да нагласим да сам, на почетку, ипак, била мало скептична, а сада врло задовољна, како је све испало и све похвале за архитекту, који се максимално потрудио да ми данас уживамо у овом простору – рекла је директорка Верица Костић.

У склопу свих активности на побољшању квалитета ресторанских услуга,  одлучено је да се реновира и овај локал, који је, по речима власника, сасвим добро радио и пре.

Верица Костић са синовима

– Једноставно, морате пратити савремене трендове, ослушкивати захтеве гостију, иновирати понуду, па смо због тога одлучили да обогатимо понуду кафе-пицерије “Пролеће” новим јеловником, новим ентеријером, тако да сада то више није кафе-пицерија, већ кафе-ресторан. То значи да у понуди имамо јела и специјалитете које до сада нисмо имали, али хтели смо да испоштујемо госте, који су били верни овом локалу и који су овде навикли да поједу и добру пицу, али и добар качамак. Тако да смо уз све то што је до сада било у понуди, увели и рибље специјалитете. Убудуће гости овде могу конзумирати и шкампе, добар бифтек, морске плодове и слично.

Да су стални гости овог ресторана већ “изгубили” стрпљење, примећује и власница ресторана.

– Нисмо овај дан одабрали за отварање из посебних разлога, једноставно, завршили смо радове, тако да није више било разлога да чекамо, с обзиром на то да су наши стални гости већ постали нестрпљиви. Реновирање се поприлично и мимо наших планова, одужило. Ето, сада је све готово –  истиче Костићка.

У овом објекту биће ангажовано око 30 радника, од који је један број старих радника.

Новину у кадровском смислу, али и у понуди, донеће и ангажовање куварице са Филипина Кончите Стефановић.

– Да ли се све у животу догађа случајно или не, али са њом је било тако. Ми смо имали прилику да пробамо њене специјалитете и сви смо били одушевљени. Али, морам да нагласим да смо због квалитета понуде, на којој смо инсистирали, додатно ангажовали и тим од тројице, слободно могу да кажем, експерата у угоститељству из Београда, који су ту већ неко време и спроводе обуку и производног и услужног особља. Задржаће се довољно дуго, како би кад оду, могли особљу да препусте да раде потпуно самостално и квалитетно. Јеловник је конципиран са жељом да буде интересантан, али коначан мени биће направљен кроз десет, двадесет дана, када пропратимо и ослушнемо шта се то нашим гостима допада.

Јеловник садржи више сегмената, понуду за доручак, чорбе, јела од меса, посластице, односно дезерте, али замишљено је да у сваком од њих један од производа буде фаворит. Ако размишљамо о специјалитету куће, ја типујем на “филипинске њоке”, фантастичне су. Не знам да ли је уобичајено да специјалитет мора бити и најскупљи, али мора задовољити највеће сладокусце – истиче Верица Костић.

Радно време кафе-ресторана “Пролеће” биће уобичајено, у летњој сезони од 7 до 24 часа, а у зимској, од 7 до 23 сата.

 

 

 

Оставите одговор