Aktuelno

Пацијенти се не боје Радојевића

– Оптужен сам за изјаве које нисам дао. То је био повод ванредне конференције у чачанској Болници. Уместо руководства, пред новинарима су се тада појавили људи у белим мантилима који свакодневно носе терет проблема о којима сам говорио на својим конференцијама за штампу. Заменица директора је седела у публици. И даље тврдим да нема довољно лекара, сестара, лекова и опреме. Недостатак завоја нисам ни помињао. Ту вест је једна жена објавила на свом Facebook профилу и није крила идентитет – изјавио је др Александар Радојевић, председник Групе грађана „За напреднији Чачак“. Он је конференцију за новинаре заказао три дана после обраћања лекара чачанске Болнице. Поновио је да за стање у Болници није оптужио запослене, него вршиоца дужности директора др Радослава Милошевића и његову заменицу др Славицу Драгутиновић:

– Сматрам да би боље могли да организују рад служби, уколико се мало замере републичким властима.

Радојевић је уверен и да доста његових колега исто или слично мисли о стању у чачанском здравству, али их страх од губитка радног места спречава да било шта јавно кажу. Како је рекао, лечење пацијената засновано је на ентузијазму и раду свих запослених, од спремачица до лекара.

DSCN4302

– Већина њих се плаши за егзистенцију, не желе сукоб са руководством Болнице, јер знају да би им у том случају уследиле санкције. Један број запослених већ је добио опомене, суспензије, пријаве. Имам и ја пријаву због изношења пословних тајни. Та „поверљива“ информација је број умрлих у Чачку у јануару. Не плашим се исхода пријаве против мене, јер ми је циљ интерес народа – напомиње Радојевић.

Стање у чанском здравству могло би да се упореди са ситуацијом у Србији, али број умрлих у нашем граду одудара од других места. Иако још увек нису објављене званични подаци, изгледа је је код нас у јануару умрло више од 250 људи. Та бројка je већа од вишегодишњег просека и раније је била знатно мања, око 160 умрлих.

Као пример недостатка лекова и опрема, др Радојевић је навео и своје дежурство на Грудном одељењу чачанске Болнице 15. фебруара. Када је преузео смену, на одељењу је било неколико тешко оболелих пацијената. Није било диуретика „ласикса“, а изостао је и преглед гастроентеролога за једног оболелог. У чачанској болници, подсећа он, ради двоје специјалиста гастроентерологије, докторка која је на боловању и директор. „Тешко оболели пацијенти нису преживели, а можда би им терапија и други специјалистички преглед продужили живот за неколико сати или дана“, навео је председник ГГ „За напреднији Чачак“. Уверен је и да његове изјаве о броју умрлих и стању у здравству не плаше пацијенте.

DSCN4304

– Радојевић не шири панику и пацијенти се не боје онога што он прича. Свесни су окружења и нажалост, свакодневно се један број суграђана увери у моје речи. Знају и сами колико чекају на преглед и које лекове морају да купе. Списак лекова које Републички фонд за здравствено осигурање не набавља је сваког дана све дужи. Ако кажете оно што мислите и поменете кривце, неко други или трећи, чувајући своју фиктивну функцију и мислећи да неко жели да је преузме, пребацује причу на контра страну и каже да сте урадили нешто што нисте – напоменуо је др Радојевић.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.