Aktuelno Kultura

Pesničke nagrade novinarki Zorici Lešović Stanojević

PRVA U ČUKARICI, TREĆA U VIŠEGRADU

Prvu nagradu na Međunarodnom konkursu Kluba pisaca Čukarica u kategoriji rodoljubive poezije dobila je novinar i pesnik iz Čačka Zorica Lešović Stanojević. O nagrađenim radovima potpisanim šifrom u kategorijama ljubavne i rodoljubive poezije odlučivao je žiri koji su činili beogradski pesnici, profesor književnosti Nikolina Babić, predsednik, Diana Milanović i Miroslav Đolović. Zorici Lešović Stanojević je ova nagrada pripala jednoglasnom odlukom žirija za pesmu pod naslovom “Kuća na drumu”, a u Zbornik “Pesničko proleće Čukarice 2017” uvrštena joj je i ljubavna poezija. Od čačanskih autora u ovom Zborniku je zastupljena i Nada Đorđević.

-Kada tri potpuno različita pesnička senzibiliteta koji su činili žiri jednoglasno i nedvosmisleno donese odluku o prvonagrađenoj pesmi, to mnogo govori o kvalitetu te pesme. Ova pesma u toliko malo stihova kazuje mnogo o našoj istoriji, mentalitetu i tragičnom spletu okolnosti koje vučemo za sobom kao Sizif svoj kamen, uporno i predugo – rekla je u obrazloženju nagrade Nikolina Babić, predsednica ovogodišnjeg žirija čukaričkog konkursa.

ZLS CUKARICA I NAGRADA 2. JUN 2017

Klub pisaca beogradske gradske opštine Čukarica postoji 46 godina i ima bogatu stvaralačku i izdavačku tradiciju i brojno članstvo. Nagrade su laureatima uručene na svečanosti održanoj 2. juna u “Galeriji 73” u Beogradu. Našu pesnikinju očekuje i uručivanje treće nagrade za poeziju koju je dobila na konkursu posvećenom Andrićgradu, Poetskog kluba “Znakovi” u Višegradu. Treća nagrada pripala je i Čačanki Aleksandri Mišić.

Početkom godine pesma Zorice Lešović objavljena je i u Antologiji poezije posvećenoj Šarlu Bodleru Udruženja “Zvezdani kolodvor”, a njeni stihovi odabrani su i za zbornike konkursa u Sremskim Karlovcima, Zvorniku, Inđiji… Poezija Zorice Lešović je i prethodnih godina nagrađivana, a nalazi se rasuta u više od 50 pesničkih zbornika objavljenih na brojnim konkursima bivših jugoslovenskih zemalja, tako da je vreme da konačno bude sabrana u autorsku zbirku.

KUĆA NA DRUMU

Violina u podrumu

Gudalo na tavanu

Note u verigama

Oči na dimnjaku

Srce u kolevci…

A ruke?

U rukama puška!

Vetar je svom silom

U nedoba

Na kućnom pragu

Otvorio

Ulazna

Vrata…

 Zorica Lešović Stanojević

 

 

 

 

Ostavite odgovor