Aktuelno Kultura

Песничке награде новинарки Зорици Лешовић Станојевић

ПРВА У ЧУКАРИЦИ, ТРЕЋА У ВИШЕГРАДУ

Прву награду на Међународном конкурсу Клуба писаца Чукарица у категорији родољубиве поезије добила је новинар и песник из Чачка Зорица Лешовић Станојевић. О награђеним радовима потписаним шифром у категоријама љубавне и родољубиве поезије одлучивао је жири који су чинили београдски песници, професор књижевности Николина Бабић, председник, Диана Милановић и Мирослав Ђоловић. Зорици Лешовић Станојевић је ова награда припала једногласном одлуком жирија за песму под насловом “Кућа на друму”, а у Зборник “Песничко пролеће Чукарице 2017” уврштена јој је и љубавна поезија. Од чачанских аутора у овом Зборнику је заступљена и Нада Ђорђевић.

-Када три потпуно различита песничка сензибилитета који су чинили жири једногласно и недвосмислено донесе одлуку о првонаграђеној песми, то много говори о квалитету те песме. Ова песма у толико мало стихова казује много о нашој историји, менталитету и трагичном сплету околности које вучемо за собом као Сизиф свој камен, упорно и предуго – рекла је у образложењу награде Николина Бабић, председница овогодишњег жирија чукаричког конкурса.

ZLS CUKARICA I NAGRADA 2. JUN 2017

Клуб писаца београдске градске општине Чукарица постоји 46 година и има богату стваралачку и издавачку традицију и бројно чланство. Награде су лауреатима уручене на свечаности одржаној 2. јуна у “Галерији 73” у Београду. Нашу песникињу очекује и уручивање треће награде за поезију коју је добила на конкурсу посвећеном Андрићграду, Поетског клуба “Знакови” у Вишеграду. Трећа награда припала је и Чачанки Александри Мишић.

Почетком године песма Зорице Лешовић објављена је и у Антологији поезије посвећеној Шарлу Бодлеру Удружења “Звездани колодвор”, а њени стихови одабрани су и за зборнике конкурса у Сремским Карловцима, Зворнику, Инђији… Поезија Зорице Лешовић је и претходних година награђивана, а налази се расута у више од 50 песничких зборника објављених на бројним конкурсима бивших југословенских земаља, тако да је време да коначно буде сабрана у ауторску збирку.

КУЋА НА ДРУМУ

Виолина у подруму

Гудало на тавану

Ноте у веригама

Очи на димњаку

Срце у колевци…

А руке?

У рукама пушка!

Ветар је свом силом

У недоба

На кућном прагу

Отворио

Улазна

Врата…

 Зорица Лешовић Станојевић

 

 

 

 

Оставите одговор