Društvo Kultura

“УМЕТНОСТ СА ДРУШТВЕНЕ МАРГИНЕ”

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА “АРТ ДИЈАЛОГ”, АУТОРА БОЖИДАРА ПЛАЗИНИЋА

У Културном центру Чачак, недавно је отворена изложбаАрт дијалог” (Уметност са друштвене маргине), аутора Божидара Плазинића. Вођени руком овог великог српског и чачанског сликара и уметника, окупљени око Центра за визуелна истраживања и развој визуелне културеКруг”, креирана је изложба радова реализованих као социјално ангажован уметнички концепт, у сарадњи са друштвено осетљивим групама. Центар за визуелна истраживањаКругје носилац овог пројекта, који траје од 2006. године, у партнерској сарадњи са Центром за социјални рад, Удружењем слепих и слабовидих лица, Одељењем психијатрије Опште болнице и Окружним затвором, уз покровитељство локалне смаоуправе и Министарства културе. Идејни творац и руководилац Центра је уметник Божидар Плазинић. ИзложбаАрт дијалогје отворена као део програмаЧачакНационална престоница културе Србије”.

Стручни тим “Круга”, осим Плазинића, чине психијатри др Мирјана Шојић и др Драган Јевдић, сликар Марко Лазовић, психолог Рада Мајсторовић и социјални радник Марија Војводић. Они су у протеклом периоду радили у радионицама инклузивног типа са људима са маргине друштва како би показали да уметност може помоћи свакоме и постати анти-стигма. Управо је то тема изложбе визуелних радова, насталих кроз терапијски рад у радионицама на психијатријском одељењу Опште болнице Чачак, Међуопштинском удружењу слепих и слабовидих лица, Окружном затвору и Центру за визуелна истраживања “Круг”. У болници је одржана радионица под називом “Брод жеља“, у Удружењу слепих “Додирни свет”, а актери радионице у затвору стварали су под слоганом “Са слободом”. У сарадњи са уметником у радионицама је реализовано око 3.000 радова и организовано 14 изложби у галерији Народног музеја Чачак, Ликовном салону Културног центра Чачак, Галерији “Ремонт” Београд, Музеју уметности Темишвар, Градској галерији Пожега, подсетио је Божидар Плазинић на отварању изложбе.

Према речима уметника, циљеви пројекта су истраживање социјалног статуса припадника друштвено осетљивих група, њихова доступност музејским, галеријским поставкама и другим културним понудама, посебно слепим и слабовидим лицима, као и могућност њиховог непосредног учешћа у осмишљавању, креирању и реализацији програмских садржаја.  Поред доприноса културној сцени, осмишљавања креативнијег и иновативнијег методолошког приступа програмима рада окупационо терапијских радионица, битна је и презентација рада путем изложби, трибина, медијског представљања, као начина упознавања шире јавности са њиховим резултатима и могућем путу ка дестигматизацији и инклузији, нагласио је Плазинић.   

– То је једна врста социјално ангажованог уметника који се бави неким друштвеним аспектом, као што су друштвено осетљива лица. Хтео сам да представим уметнички рад са лицима која нису у уметности, која су потпуно на маргини, да би појављивањем њихових радова, који су настали у сарадњи са мном, учинио јавности доступан квалитет тих људи, иако се њима јавност увек обраћа као људима који су због нечега у некој врсти стигматизације. На изложби су радови који долазе са маргине друштва, ово је уметност која долази са маргине. На овај начин показујемо шта може да уради “маргина” и како она може да учествује у културним креацијама и програмима, односно, да треба да има већу доступност програмима културе. На пример, слепи су потпуно хендикепирани када је реч о музејским, галеријским поставкама, а савремена средства дозвољавају да ти програми буду видљиви и за ове људе – рекао је Божидар Плазинић, нагласивши да је уметност свуда, да у сваком човеку само треба тражити квалитет и оно што може, а не тражити оно што не може.

Отварајући изложбу “Арт дијалог”, Саша Јањић је истакао да је реч о несвакидашњем пројекту по обиму, дугом трајању, броју учесника, као и по енергији Божидара Плазинића и свих сарадника, који чини да се сви људи осете делом друштва, да кроз уметност добију неку врсту потврде и осећај да раде нешто корисно:    

– Пројекат попут овог, као што је Божидар рекао, људе са маргине, као и лица са посебним потребама, на неки начин увлачи у свет уметности. Уметност је та која оплемењује наш живот, она нам даје смисао… Надам се да ће овај пројекат наставити да живи, јер је његова друштевна компонента, ангажованост, нешто што превазилази локалне, па чак и националне оквире.

Саша Јањић (Београд, 1972.) је дипломирао на Филозофском факултету у Београду, 2001. године. Током завршних година студија похађао је и Школу за историју и теорију уметности Центра за савремену уметност. Добитник је награде Народног музеја из Београда за најбољи дипломски рад из области историје уметности.   

– Од 2003. године ради као уредник “Ремонт Арт Магазина”, а од 2004. је ангажован као један од кустоса Галерије “Ремонт” у Београду. Био је кокустос 47. Октобарског салона у Београду, 2007. године. Аутор је већег броја изложби у земљи и иностранству, “Трансформације”, Галерија “Ремонт” (2004.), “Приватни простор – јавни простор”, Магацин у Краљевића Марка (2007.), “Система Бинарио”, БЕЛЕФ 08, “Колекција”, Павиљон Цвијета Зузорић (2008.), “Иза огледала”, Италијански културни центар (2009.), “Aftermath – Стремљења ангажоване пост-југословенске савремене фотографије”, Народни музеј Словеније (2012.), као и серије од десет изложби под називом “Remont. Review II” у оквиру циклуса “Преслишавање” (2012.). Од 2007. године учествује као селектор у формирању “Теленор колекције савремене српске уметности”. Објављује критике и чланке у бројним домаћим и иностраним часописима и магазинима. Члан је Удружења ликовних уметника примењених уметности и дизајна Србије, као и многобројних савета и жирија. Био је председник српског огранка Међународног удружења уметничких критичара AICA – подсетила је на Јањићеву биографију Весна Петровић, уредник Ликовног програма Културног центра.

Радови настали у оквиру пројекта  “Арт дијалог” биће изложени посетиоцима Културног центра Чачак до 23. априла. Такође, у оквиру овог пројекта, исте вечери одржана је и трибина под називом “Дијалог – пут до другачијег, игра – темељ културе”.

Н. Р.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.