Kultura

ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА БОЈАНА ПАЈИЋА И ИВАНА ЂУРОВИЋАУ ГАЛЕРИЈИ НАРОДНОГ МУЗЕЈА

У ДУБИНАМА (РИМСКЕ) ПРОВИНЦИЈЕ

На метафизичко путовање у временске дубине прошлости данашњег Чачка, некадашњег насеља римске провинције, води нас изложба фотографија „У дубинама провинције“,отворена у среду, 5. априла, у Галерији Народног музеја у Чачку. Аутори фотографија су Бојан Пајић и Иван Ђуровић који је и аутор акварела и насловне стране изложбе. Координатор пројекта изложбе је Слободан Богојевић који је заједно са ликовним уметником Иваном Ђуровићем, радио на концепту изложбе, припреми каталога, текстова и лирских форми. Кустос античке збирке је археолог Александра Гојгић, која је са Ђуровићем и Богојевићем радила на концепту фотографија и поставци изложбе, а дизајн изложбе потписује Милош Вук Алексић.

Обједињујући фотографске кадрове, поетски израз, слике, цртеже и непосредне археолошке фрагменте које баштини Археолошко одељење чачанског народног Музеја, изложба „У дубинама провинције“ повезује и синтетизује временске дубине античког и савременог простора Града Чачка, имагинарног и стварног, трајног и пролазног.

– Атмосфера изложбе сагледава археолошко наслеђе нашег града у новом светлу, кроз савремене видове интерпретације и начине комуницирања са културним наслеђем. Модели, односно, садашњи становници Града Чачка заједно са археолошким и архитектонским детаљима, декоративним и употребним предметима античке епохе, стварају визуелни амбијент у коме се замагљују разлике између прошлости и садашњости, живота и уметности – нагласила је приликом отварања поставке Делфина Рајић, директорка Музеја и образложила да њен садржај чине три тематске целине кроз чије компарације са прошлим и садашњим, може се заронити у времена бивша и време садашње.

Прва целина под називом „Осећање увек ново, а оно које се не мења“… посвећена је одразима стања духа кроз поигравање са сличностима и разликама античког и садашњег тренутка… Осећања осцилирају од туге и наде, напетости, ишчекивања, до сугестивне тишине, телесног и духовног удаљавања.

Циклус „Изгубљени фрагменти, а они које време спаја…“, посвећен је археолошким фрагментима, односно, археолошкој супстанци преплављеној памћењем. У овом сегменту изложбе на интересантан начин руше се границе између живог и неживог…

У последњој целини под називом „У тако неумољивом времену…“ доминира сведени амбијент данашњег Чачка. На фотографијама су препознатљиви архитектонски детаљи и елементи Института за воћарство, као и Уметничке галерије „Надежда Петровић“ у античком контексту изложбе.

Изложба ће, уз стручно вођење, бити постављена до 22. априла.

З. Л. С.

Фото: Слободан Богојевић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.