Foto-galerija

Pet decenija kasnije

Generacija farmaceuta u Medicinskoj školi 1966/67. proslavila 50 godina od velike mature

DSCN4693

Kako su ulazili u nekadašnju učionicu, dočekivao ih je stari dnevnik. U njemu same petice, četvorke, a našla se i poneka trojka. Tek negde pri dnu, i tako zapadne za oko. Kao da je skoro ispisan, jasno svedoči o nekada najboljem odeljenju srednjih škola u Srbiji. Vrednovale su se ocene, znanje, disciplina. Najbolje, baš III/3, farmaceutski smer, Medicinska škola Čačak. Od 30 učenika dominirale su devojke.

Među petičarima i Vojin Ostojić. Došao u Čačak iz Crne Gore. Kažu njegovi drugovi, nije imao nijedan udžbenik, samo jednu svesku u kojoj je sve beležio… Podjednako uspešan bio je i na fakultetu i poslu kojim se kasnije bavio.

Kada su ponovo seli u školske klupe, njih dvadesetak, izgledalo je kao da nijedan dan nije prošao od đačkog rastanka 1967. godine. Po stolovima su kružile stare i novije fotografije nasmejanih i besprekornih devojaka i mladića.

– Isti ste ovakvi bili u školi – prisetio se profesor Zoran Nikolić, razredni strešina nekada najboljih srednjoškolaca, kada je konačno došao do reči:

DSCN4691

– Pričljivi, razdragani, ali vredni!

Tada mladi profesor predavao im je nekoliko vrsta hemije. Iako je penzionisan tek pre petnaestak godina, u najboljem sećanju su mu ostale prve generacije učenika. Ponajviše zato što nisu dobijali prolazne ocene – učili, ne učili!

(Ceo tekst u sutrašnjem broju „Čačanskog glasa“)

Ostavite odgovor