Aktuelno Foto-galerija

“SVETSKO, A NAŠE!”

ČAČANKA MILICA MARIĆ, DIZAJNER NAMEŠTAJA LINIJE “WOOD MOOD DESIGN ”, NAGRAĐIVANOG OD BRISELA DO LOS ANĐELESA

Milica Marić (1986), dizajner nameštaja, od 15. aprila do 10. maja  ove godine, dobila je čak tri internacionalne nagrade za dizajn komadnog nameštaja. Diplomirala je unutrašnju arhitekturu na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu 2010. godine i od tada razvija svoju liniju komadnog nameštaja “Wood Mood Design”. Odrastala u prodici Marić, koja ima dugu tradiciju u obradi drveta.

28092016 moja firma intervju cacak woodmood milica maric4864

-Svako leto sestra Ivana i ja smo provodile u proizvodnji porodične firme u Loznici, pomažući roditeljima onoliko koliko smo mogle. Pošto se naša proizvodnja bavi slikarskim programom, znači, spaja stolarski i umetnički zanat, to je sigurno uticalo na moje životno opredeljenje.

Kod nas dolazi veliki broj umetnika, što je uticalo da se kod mene probudi umetnička priroda, tako da nisam imala dilemu šta ću studirati. U to sam čak, bila sigurnija, nego u izboru srednje škole. Išla sam u čačansku Gimnaziju i sa prirodno-matematičkog smera upisala Fakultet primenjenih umetnosti – priča Milica Marić.

28092016 moja firma intervju cacak woodmood milica maric4937

Još tokom studija njeni radovi su izlagani kroz prezentaciju Fakulteta na Sajmu nameštaja u Beogradu i tu su bili zapaženi. Iako je ovakva prezentacija namenjena studentima četvrte i pete godine, Milica je izlagala već na trećoj. Njen talenat je bio vidljiv i neosporan. Po završetku studija vratila se u Čačak i odmah krenula da razvija svoju liniju komadnog nameštaja. Već na prvoj prezentaciji svoje linije “Wood Mood Design” na Beogradskom sajmu nameštaja 2010, iako se predstvaila sa samo nekoliko komada, dobila je prvu “Nagradu za izuzetno estetko rešenje-dizajn eksponata”. Sto, hoklice-police i krevet, skrenuli su tom prilikom pažnju na sebe njenim dizajnom. Milica se tu nije zaustavila.

Na Konkursu “Obnovimo drvnu industriju Srbije”, pod pokroviteljstvom Vlade Srbije 2011, osvojila je nagradu za kancelarijski sto. Deo nagrade bio je dvomesečni boravak u Fabrici nameštaja “Simpo” u Vranju, gde je četvoro nagrađenih realizovalo svoje eksponate, koji su potom izloženi u Galeriji “Pošte” u Beogradu. Od 2014. do danas učestvovala je na svim dizajn festivalima u zemlji, “100 % future Serbia” i “Mikser ghost project”, a potom i na Mesecu dizajna u Sloveniji.

Svoje radove počinje da šalje na konkurse u inostranstvo i 2015. u Italiji u Komu, na konkursu “A, design award” osvaja istomenu nagradu u kategoriji “Svetla”. Ta lampa je od tada izložena u Muzeju dizajna “Mood” u Komu.

U 2017. dobija čak tri nagrade. Prva je “European product design award”, nagrada istoimene asocijacije iz Belgije, a dodeljena joj je u martu u Evropskom parlamentu u Briselu. Nagrada joj je pripala za lampu i “klupicu pufnicu”.

– U saradnji sa slikarkom Gufo Majom Pantović, razvila sam limitiranu klupicu pufnicu koju sam poslala na konkurs “A design award” u Italiji i u aprilu smo osvojile glavnu nagradu u kategoriji nameštaja. Na poslednjem konkursu koji je u maju raspisao “A+D muzej” (Muzej arhitekture i dizajna) u Los Anđelesu u SAD, osvojila sam nagradu za sto, u kategoriji nameštaja za enterijer, a ponovo je nagrađena i lampa “xivxan” u kategoriji “Svetla”. Obradovala me je ova nagrada, ali neću zbog procedure dobijanja vize stići na njenu dodelu. Svi komadi su napravljeni od drveta, uglavnom od hrasta, zaštite su organska ulja i vosak. Puno pažnje pridajem kvalitetnim materijalima i kvalitetnoj izradi – ističe Milica.

WM2 table IDA L.A. USA

Poznato je da je stolarski zanat po stereoptipu bio isključivo muški posao. Ali ova mlada, lepa i obrazovana devojka, ruši te stereoptipe i granice i sama učestvuje u izradi predmeta radeći na CNC mašini. Svoje eksponate ona kompjuterski projektuje, nakon skice, projekta i izrade prototipa, ova mašina ih izvodi, međutim, svaki komad se i ručno dorađuje, što ona sama obavlja.

-Svaka nagrada mi znači kao podstrek da budem još bolja i radim više, a svaka od njih itekako utiče na kupce, koji mnogo više potražuju proizvode koji su nagrađeni. Danas moj asortiman broji 30 različitih proizvoda, krenula sam od kreveta koji ipak zahtevaju serijsku proizvodnju, ali pošto sam se odlučila za komadni nameštaj, okrenula sam se više rasveti i manjim autorskim komadima. Iako u finalnom proizvodu sve izgleda jednostavno i lako, od ideje do realizacije, u zavisnosti od komada, potraje i godinu dana. Recimo, “WM klub sto”, koji je nagrađen u Los Anđelesu (slika), njega sam razvijala godinu dana. Moji proizvodi se nalaze u nekoliko beogradskih, takozvanih “Shoow room” salona, u kojima su izloženi samo dizajnirani komadi nameštaja, a kupuje ih klijentela koja voli dizajn i zna da ceni kvalitetan proizvod, tako da su među mojim kupcima i neki ambasadori – kaže Milica.

Iako su komadi izuzetno originalni i kvalitetni, cene su prilagođene našem tržištu, dok su klijenti iz inostranstva iznenađeni šta dobijaju za tu cenu, priča naša sagovornica. Nema pravila koji je proizvod najtraženiji, hoklica-pufnica je na poslednjem Sajmu rasprodata, tražio se komad više, traženi su i satovi, čiviluci, lampe i lampa “Cherry”.

611CUP EPDA&IDA

-Moj san je inostrano tržište, a prepreka tome je i dalje obiman birokratski postupak i papirologija koja osujećuje naš izlazak na ta tržišta. Dok u Slovniji, odnosno EU, sve funkcioniše na principu “brze pošte”, ja ne mogu svoj proizvod da pošaljem bez silne procedure. Stalno radim na stvaranju novih i usavršavanju postojećih proizvoda, a nagrade su samo potvrda da sam na dobrom putu. Volela bih da ostvarim saradnju sa nekim od inostranih proizvođača, ali da ipak, proizvod ide iz Srbije sa oznakom “made in Serbia”.

 Zorica Lešović Stanojević

 

Оставите одговор