Kultura

Tamara Ristić KEZZ: NEŽNA MOMA DIVNOG GLASA

18672862_10211011529438179_3130272615872956530_o

 

Tamara Ristić Kezz

NEŽNA MOMA DIVNOG GLASA

Mlada umetnica održala odličan koncert u „Noći muzeja“ u gornjem holu Doma kulture

Piše: Dušan Darijević

 

Tamara Ristić Kezz je mlada umetnica koja prepliće staro i novo, kombinuje izvorno i moderno, neguje prirodni i elektronski zvuk, sama nastupa sa looperom, melodikom, svirajući klavijature. Kezz nije nepoznata čačanskoj publici, voli ovaj grad i u Čačku rado nastupa i ima mnogo prijatelja. Svoj prvi live looping nastup imala je na Danima urbane kulture u Čačku 2015. godine, a istog leta je učestvovala i na Festivalu „Karusel“. Nastup u Noći muzeja je njeno treće druženje sa Čačanima, čija je srca u potunosti osvojila.

Vreme pre tonske probe u subotu 20. maja bilo je idealno da saznamo šta se sa KEZZ dešavalo tokom dve godine od uspešnih nastupa u Čačku.

18620376_10211011529038169_6473678619763917306_nMlada, krhka, veoma šarmantna Kikinđanka je zahvaljujući prošlogodišnjem konkursu izdavačke kuće Mascom Records i Mixer festivala, na kom je pobedila, došla u priliku da snimi svoj prvi album, koji se jednostavno zove KEZZ. Album će se uskoro, krajem maja pojaviti na svim digitalnim servisima, ali i u fizičkom CD izdanju, što je posebno drago mladoj umetnici sada kada je to gotovo postalo retkost kod domaćih izdavača. Promocija albuma održaće se u Beogradu 2. juna (KC „Grad“) i 3. juna u Novom Sadu (Dom b-612). Album sadrži neke od ranije poznate pesme, poput popularne „Mome“ (saradnja sa Čačanima Draganom i Jankom Ćirkovićem i Đorđem Grbićem) i potpuno nove autorske, kao i dve izvorne, od kojih je „Sitna riba po potoku“ već osvojila srca slušalaca. Kezz je na svojim live nastupima snimala i pratila razvoj zvuka, kasnije u studiju sa producentom Markom Miloševićem zajednički radila produkciju i aranžmanski obradila kompozicije. Imala je izuzetnu pomoć i u starim i novim muzičkim saradnicima: Vladan Bolić (gitara), Milena Jančurić, Nenad Kecman (viola). I pored saradnje sa drugim muzičarima, umetnica insistira na minimalizmu i samostalnim live nastupima bar za sada. Pored promotivnih nastupa koji je očekuju u Beogradu, Novom Sadu, ali i tokom leta u starim gradovima Crne Gore i u Mostaru i po festivalima, u pripremi je i animirani video spot, koji se uskoro očekuje. Kezz vole i u regionu, posebno u Mostaru i Širokom Brijegu, gde rado nastupa. Svirala je širom bivše Jugoslavije, ali i u Beču, Italiji, Grčkoj, Češkoj, Norveškoj. U Norvešku se vraća i ovog leta kao muzički saradnik u projektu u kome učestvuju majstori videa i performansa da bi obeležli 75 godina od stradanja interniraca tokom Drugog svetskog rata. Aplicirala je i na više evropskih world music festivala na kojima nema mnogo muzičara iz Srbije, a to svakako zaslužuju.

18622641_10211011529358177_3526030640501775892_nTamara je nedavno zbog potreba promocije svog autorskog rada zamenila mir svog doma u Kikindi, gde su u kućnom studiju nastale sve autorske pesme, za mogućnost da u Beogradu što bolje promoviše svoj rad i da u druženju i radu sa kolegama i drugim umetnicima dalje napreduje. To smatra potpuno logičnim i primerenim u ovoj fazi svoje karijere.

Svakako, od ove mlade umetnice (po struci istoričarke umetnosti) može se još mnogo toga dobrog i značajnog očekivati. Ona je u srednjoj muzičkoj školi zavolela na časovima solo pevanje izvorne pesme, ali se nikad nije suviše opterećivala tradicionalnim načinom pevanja, u svemu je našla svoj izraz, staro spojila sa savremenim zvukom i svojoj publici pružila jedinstveni, inovativni i potpuno nov izraz pun životne radosti i sreće, što se i tokom Noći muzeja u Čačku moglo videti i osetiti. Publika, koje nije bilo u velikom broju je pevala i igrala zajedno sa Kezz, koja je i na bis izvela svoju čuvenu „Momu“.

Оставите одговор