Aktuelno Društvo

Планинарска обука ПД „КАБЛАР“

Планинарско друштво „Каблар“ Чачак организује другу по реду основну планинарску обуку кроз програм планинарског оспособљавања. Прва обука успешно је организована 2017. године кроз коју су прошла 24 полазника, а сада је ред на другу класу полазника.
Циљ обуке је упознавање са најосновнијим знањима о планинарству и планинарској организацији која ће обухватити основе планинарске историје, етике, познавања планина са њиховим лепотама и ћудима, теме у вези са планинарском опремом, безбедним боравком и кретањем у планинама, пружање прве помоћи и друге теме које су од користи у планинарењу.
Обука је намењена деци како предшколског тако и школског узраста, љубитељима природе, планинарима почетницима и онима који то још нису, а желели би да буду. У случају довољног броја полазника, биће формиране 2 групе према узрасту односно старости.
Обука ће се обавити по програму планинарског оспособљавања и усвршавања Планинарског савеза Србије кроз пет теоријских предавања и практичне наставе на терену, у времену од 21. марта 2018. до 12.маја 2018. године.


Предавања ће се обављати у просторијама ПД „Каблар“ у Чачку у улици Браће Глишића, а практична настава у Овчар Бањи, на Каблару, у околини планинарског дома. Предавачи ће бити активни чланови друштва са дугогодишњим искуством и стеченим звањима планинског водича, инструктора алпинизма, познаваоца оријентације и др: Мила Томић, Мира Кузмановић, Ињац Мирослав, Небојша Јевђовић, Бараћ Саша, Радош Југовић, Слободан Миловановић, Бобан Гујаничић и други. Све трошкове наставе сноси ПД „Каблар“.
На крају обуке организује се провера стечених знања. У случају успешног завршетка обуке полазници – чланови ПД “Каблар” или другог друштва у оквиру Планинарског савеза Србије стећи ће уверење које издаје Планинарски савез Србије о успешном завршетку обуке, а полазници који нису чланови добиће потврду ПД “Каблар” о завршеној обуци.

П Р О Г Р А М

ОСНОВНЕ ПЛАНИНАРСКЕ ОБУКЕ
1. 21.03.2018. у 19: историја планинарства, планинарска организација, планинарска етика , правила понашања у планини, заштита природе;
2. 28.03.2018. у 19: планине, припреме за одлазак у планину, основна планинарска опрема, техничка опрема, кретање у планини;
3. 04.04.2018. у 19: основе топографије и оријентације, коришћење ГПС уређаја, такмичења планинара у оријентацији, трекингу….;
4. 11.04.2018. у 19: основе метеорологије, опасности у планини;
5. 18.04.2018. у 19: прва помоћ ( утврђивање стања свести и повреда код повређеног, кома положај, масажа срца, вештачко дисање, заустављање крварења);
6. 9.5.2018 у 19: писмена провера стечених знања;
7. 12.05.2018.у 10: теренска настава са практичном провером стечених знања;

Заинтересовани полазници могу најкасније до 16.3.2018. послати пријаве на pdkablarcacak@gmail.com или на тел. 063-660-710 (Ињац Мирослав)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.