Društvo

ПОСЛЕДИЦЕ НАТО АГРЕСИЈЕ И ПРЕДСТАВЉАЊЕ ФОНДАЦИЈЕ „ЗАЈЕДНО ЗА МЛАДЕ – ПРОФ. ДР ДАНИЦА ГРУЈИЧИЋ“

 

ПОМОЋ НАЈТАЛЕНТОВАНИЈИМ МЛАДИМ ЉУДИМА

Предавање под називом „Последице НАТО агресије и представљање Фондације Заједно за младе – проф. др Даница Грујичић“, које је организовано у оквиру Културно – образовног програма Дома културе, а у сарадњи са представницима студентских парламената Факултета техничких наука, Агрономског факултета и Високе школе техничких струковних студија из Чачка, изазвало је велику пажњу наших суграђана. На предавању, одржаном у понедељак, 25. фебруара, у пуној великој сали, било је речи о различитим друштвеним темама, о последицама НАТО агресије, проблемима у здравству, у образовању, о проблемима младих, односно зашто млади одлазе из наше земље. Централни догађај вечери било је представљање Фондације „Заједно за младе – проф. др Даница Грујичић“ и њено покретање у Чачку, чији је циљ помоћ најталентованијој деци из света науке, уметности и спорта. Фондацију су покренули млади са више од 20 факултета широм Србије, чији је основни циљ био да помогну најталентованијим младим људима, да окупе све људе добре воље, како би истакли оне најбоље. Управо због тога су име фондацији дали по професорки др Даници Грујичић, као неком ко је доказан у својој професији и ко се свакодневно бори за младе.

Професорка др Даница Грујичић је један од наших најбољих неурохирурга, чијом заслугом је Србија добила гама и икс нож, спас за пацијенте са тумором мозга, па наши пацијенти неће морати да иду на лечење у иностранство. Докторка стално указује на горуће друштвене проблеме, покушава да покрене младе, али и државу да се нешто промени. Она је начелница Одељења за неуроонкологију Клиничког центра Србије, редовни професор на Медицинском факултету, Универзитета у Београду, председница Комисије за увођење нових здравствених технологија при Министарству здравља…. Школу је завршила у Москви, где је и започела студије. Магистрирала је и докторирала у Београду, а објавила је више од 250 научних радова.

– Поред дуготрајних исцрпљујућих операција на мозгу, сталног усавршавања, преношења знања и искустава студентима, др Даница Грујичић са много посвећености се бави и хуманитарним радом, апелује и звони на узбуну увек када треба. Њене активности на друштвеним мрежама покрећу и дају веру младима да је њихова будућност у Србији и да су они једина права снага Србије. Студентима стално указује на грешке које могу да направе и како да их предупреде. Откад је отворила своју Фејсбук страницу, докторку Даницу прати много људи, а сваки њен пост изазива велике полемике. Срећна је због технолошког напретка и са својим тимом је урадила више од 600 најкомпликованијих операција за годину дана. Плус је на гама ножу урађено више од 750. Многи ангажмани захтевају концентрацију и велике организационе способности, које је стекла захваљујући васпитању – рекла је, поред осталог, Верица Ковачевић, уредник Културно – образовног програма Дома културе.

(Цео текст у „Гласу“)

Н. Р.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.