Društvo

ПРЕДСЕДНИК ОПШТИНЕ ГОРЊИ МИЛАНОВАЦ ДЕЈАН КОВАЧЕВИЋ ОРГАНИЗОВАО ПРИЈЕМ ЗА СТУДЕНТА ЛАЗАРА ДРАЖЕВИЋА

ПУТ КА ВРХУ

 

Два студента треће године Факултета техничких наука у Чачку, на смеру Информационе технологије, Лазар Дражевић из Горњег Милановца и Игор Радовановић из Пожеге, на финалу такмичења за најбољу студентску идеју на нивоу Универзитета у Крагујевцу, одржаном почетком прошлог месеца, освојили су прво место са идејом “Студентски е-сервис Србије”. Њихова идеја представља веб платформу која студентима Србије омогућава повезивање са послодавцима ради обављања пракси и обука током студирања у областима за које се едукују. Овим сервисом се формира база студената и послодаваца на нивоу целе Србије, синхронизује образовање и привредни сектор и олакшава повезивање између факултета и приврде. Председник Општине Дејан Ковачевић, у понедељак 6. августа, организовао је пријем за младог Горњомилановчанина, студента Лазара Дражевића.

Студенти информационих технологија на Факултету техничких наука у Чачку, Лазар Дражевић и Игор Радовановић, који су освојили прво место за најбољу студентску бизнис идеју, награђени су студијском посетом Универзитету у Кремсу у Аустрији, за три члана тима, у вредности од 1.500 евра. Пројекат ова два момка „Студентски е-сервис Србије“, оцењен као најбољи од стране стручног жирија, који су чинили еминентни професори и стручњаци из области техничких наука и технологије, представљаће крагујевачки Универзитет на Националном финалном такмичењу у Привредној комори Србије, које ће бити организовано до краја ове године. Такмичење за најбољу студентску идеју, покренуто у оквиру ИФ4ТМ пројекта којим координира Универзитет у Крагујевцу, спроводи се у сарадњи са још 17 партнера из шест земаља, а финансира га Европска Унија у оквиру “Еразмус плус програма”.

Председник Општине Дејан Ковачевић је рекао да му је веома драго што може да угости младог и успешног Лазара Дражевића.

– Веома је значајно што је Лазар из Горњег Милановца и што презентује нашу општину у најбољем светлу. Локална самоуправа, заједно са министром без портфеља Ненадом Поповићем, покренула је пројекат оснивања и отварања Старт-уп центра у Горњем Милановцу. Почели смо да припремамо документацију и центар би требало да буде отворен до краја године. Радује ме што постоје млади и иновативни људи у нашој општини који ће и преко Старт-уп центра моћи да пласирају своје идеје на тржиште. Горњи Милановац има привреду која је можда најодрживија у Србији, али свака нова идеја је увек добродошла – нагласио је председник Дејан Ковачевић.

Током првог дела такмичења, Лазар и Игор су развили пословни модел и почетни интерфејс који су успешно представили кроз презентацију пред стружним жиријем. Подршку овим студентима у реализацији идеје пружили су асистенти и професори Лидија Пауновић, Данијела Милошевић и Небојша Станковић. На националном такмичењу учествоваће 14 најбољих идеја студената из целе Србије, а до тада ови момци планирају да у потпуности ураде веб платформу.

– Пријавили смо се за такмичење са идејом да осмислимо веб платформу која ће студентима за време студија олакшати потрагу за обављање праксе или доласка до посла. На овај начин желимо да синхронизујемо привреду и образовање, чиме се студентима омогућава стицање радног искуства и практичног знања током студирања, која су им потребна након завршеног факултета за запошљавање. То ће бити студентска веб палтформа, где ће студенти креирати своје налоге, остављати податке о себи, својим знањима и вештинама, а који ће бити доступни привредницима. Планирамо да покренемо свој старт-уп у оквиру Научно технолошког парка у Чачку, а током пријема код председника Општине Горњи Милановац најављено је и отварање Старт-уп центра, где ћемо имати још једну могућност за даље развијање наше идеје. Председник Дејан Ковачевић је сјајан пример младог човека који се залаже за побољшање стандарда млађих генерација, али и развој привреде у нашем граду. Такође бих похвалио и директора НТП-а Мирка Пешића који помаже младима у развијању њихових идеја и оснивању предузећа – рекао је за наш лист Лазар Дражевић, коме је председник Општине Горњи Милановац поклонио књигу „Пут ка врху“ и пожелео да у послу дође до самог врха.

Поред Лазара, пријему су присуствовали и Мирко Пешић, в.д. директора Научно технолошког парка Чачак и Радисав Марјановић, члан Скупштине оснивача НТП-а, који су и искусни консултанти у развоју иновација и технолошких идеја.

– Реч је о образованим и амбициозним младим момцима који имају потенцијал да развијају своју идеју до пословног модела. После неколико разговора са њима, одлучили смо да им пружимо подршку у профилисању идеје и разради пословног плана. Надамо се да смо кроз подстрек и мотивацију делимично допринели њиховом резултату. По добијању њихове награде, закључили смо да треба да им понудимо још више, односно одлучили смо да у наредних годину дана бесплатно буду корисници услуга Научно технолошког парка, инфратсруктурног коришћења простора и опреме, контаката и осталих наших  ресурса. Желимо да наставе да се развијају док су још на студијама и да након тога одлуче да ли су спремни да покрену своју компанију. Научно технолошки парк Чачак жели младима да пружи више могућности у образовању и запошљавању, како би остали у својој земљи, а не да одлазе у друге европске државе. Улагање у младе људе, памет и знање је улагање у будућност – рекао је Мирко Пешић.

Радисав Марјановић је подсетио да Чачак има најјаче образовне институције, неколико факултета и научно-истраживачких установа, а Научно технолошки парк жели да се представи као регионална институција:

– Веома је важно такмичење локалних заједница. Универзитет у Крагујевцу, поред овог града, покрива Краљево, Крушевац, Чачак, Ужице, Пожегу, Ивањицу, Ариље… Лазар и Игор су победили у огромној конкуренцији (коју је територијално чинила трећина Србије), уз подршку Научно технолошког парка и Факултета техничких наука. То је пример доброг умрежавања и како НТП треба да постане атрактиван за све иноваторе, посебно младе.

Н. Р.

 

 

 

 

 

 

Оставите одговор