Aktuelno Društvo

ПРОБИЈЕН ОПТОЧНИ ТУНЕЛ НА БРАНИ СВРАЧКОВО

У склопу једног од највећих градитељских подухвата у овом делу Србије, изградње бране “Сврачково” на Рзаву, у уторак је свечано пробијен први опточни тунел, од планирана четири тунела. Ово је највећи тунел, дужине 240 метара, а његова изградња трајала је читаву прошлу годину. Пробијање тунела коштало је 100 милиона динара, а цела инвестиција изградње бране “Сврачково” износи 62 милиона евра, од чега 91,05 одсто финансира Влада Републике Србије, а остатак општине Лучани, Ариље, Пожега, Горњи Милановац и Град Чачак.

Након пробијања тунела, чим дозволе временски услови, почеће друга фаза радова, истакао је Радован Драшкић, директор фирме “Хидротехника – Хидроенергетика”, која је извођач радова.

– Планирани рок за коначан завршетак радова је у наредних четири, пет година, јер се ради о једном огромном објекту. Морали смо да санирамо целу једну страну реке, прећи ћемо и на другу… Рзав мора да се скрене кроз тунел, затим следи насипање бране… – рекао је Драшкић.

Како објашњава Зоран Бараћ, вршилац дужности директора водосистема „Рзав“, на објекту су предвиђена четири тунела. Ускоро ће бити пробијен тунел темељног испуста, дужине 208 метара, а у овој години биће изграђен и тунел за водоснабдевање. Следеће године радиће се на најмањем тунелу за хидроелектране, дужине 80 метара.

– Интересантно је да смо са овим ископима до сада обезбедили комплетан материјал који нам је потребан за насипање бране, око 500.000 метара кубних. Ово ће бити насута брана, а не бетонирана, јер смо обезбедили материјал да читаву брану направимо са постојећим ископима, што умногоме појефтињује ову инвестицију. То је у старту, у пројектовању, био један од пресудних елемената који је одредио да ли да се ради насута или бетонска брана – рекао је Бараћ. Ради изградње бране експроприсано је 173 хектара замљишта и исељено 16 домаћинстава.

– Наравно да без помоћи Владе Републике Србије, Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде не би могли, ми као оснивачи, а то су четири општине и Град Чачак, да уложимо у ову инвестицију. Општине Ариље, Лучани, Пожега и Горњи Милановац и Град Чачак добиће пре свега већи обухват воде, негде око 100 секундних литара, али то није оно што је најважније. Имаћемо брану “Шевељ”, са које се сада снабдева ових пет локалних самоуправа, која ће бити сигурна резерва у снабдевању водом. Поштујући биолошки минимум, имаћемо уредно и константно водоснабдевање свих општина и Града Чачка – рекао је градоначелник Чачка Милун Тодоровић, додајући да је у овој години, држава определила 400 милиона динара за овај објекат, а 39 милиона локалне самоуправе.

 

– Овај пројекат је од великог значаја за све нас, али и за читаву Србију. Захваљујемо Влади што је препознала значај пројекта и нашла новац да се реализује – рекла је председница Општине Лучани Весна Стамболић, а присутан је био и  председник Општине Ариље Зоран Тодоровић.

Изградња бране “Сврачково” је почела 2010, са планом завршетка радова за седам година. Ипак, тај рок је померен до 2022. године, а њеном изградњом биће обезбеђена дугорочна стабилност водоснабдевања читавог региона.

И. М.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.