Društvo

ПРОБЛЕМИ СЛИЧНИ, ИСКУСТВА РАЗЛИЧИТА

САСТАНАК ХУМАНИТАРНЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ “ПРИЈАТЕЉИ У НЕВОЉИ” И УДРУЖЕЊА КОЈА СЕ БАВЕ ПОДРШКОМ ОСОБАМА СА СМЕТЊАМА У РАЗВОЈУ

Како мотивисати породице, посебно родитеље особа са инвалидитетом, да би се активније борили за права својих најближих, зашто у Србији неки закони важни за ове грађане никако да „заживе“ у пракси, како утицати да надлежне службе и установе пруже адекватну помоћ, како остварити већу подршку друштва у целини, ово су само неки од бројних проблема, са којима се свакодневно суочавају у удружењима која се баве подршком особама са сметњама у развоју. О овим питањима разговарало се прошле суботе, 13. октобра, на састанку у хотелу „Нова тема“, који је организовала београдска Хуманитарна организација „Пријатељи у невољи“.

Председница и оснивач „Пријатеља у невољи“ Тања Штаљонић, сматра да ће овим састанцима допринети да проблеми самих удружења и родитеља постану видљиви за јавност. Крајњи циљ је да се направи заједничка мрежа и стратегија свих оних који се баве подршком особама са инвалидитетом, како би се остварили конкретнији резултати који се односе на квалитет њиховог живота.

– Родитељи се суочавају са проблемима недоступности основних информација, које се односе на права и потреба њих и њихове деце. Поред тога, често у локалним срединама не постоје услови за њихове активности, немају сталне изворе финансирања, што знатно отежава функционисање и опстанак удружења. Желимо да после свих састанака дефинишемо конкретне проблеме, да направимо заједничку стратегију и да удружења укључимо у план и активности које реализујемо у наредном периоду. Настојимо да у програм подршке укључимо све, да створимо друштво „осетљивије“ за проблеме и потребе других – рекла је за „Чачански глас“ Тања Штаљонић.

Према досадашњем искуству и разговорима са овим породицама, она каже да неинформисаност није болна тачка само породица, већ и свих оних који би требало да буду укључени у систем подршке особама са сметњама у развоју  – од медицинских радника до запослених у социјалним службама.

– Када добију дете са сметњама у развоју, родитељи не знају коме да се обрате, шта је најбоље за њихово дете. Чак често добијају потпуно погрешне информације, које још више утичу на негативан став у одгоју. Циљ је да друштво у целини пружи максимумалну подршку овим породицама да наставе борбу до остваривања свих могућности и права за своје дете и себе – каже она.

Чачак је био трећи у низу градова, после Ниша и Крагујевца, у којима је одржан састанак. На скупу у Чачку учествовали су родитељи и представници удружења из западне Србије – Чачка, Ивањице, Краљева, Крушевца, Трстеника, Александровца, Пожеге, Ужица и Врњачке Бање…У наредном периоду планирани су овакви скупови у Београду и Војводини.

В. Т.

СОЦИЈАЛНИ СТАТУС “БОЛНА ТАЧКА”

Радојица Струњаш, секретар чачанског Удружења за помоћ ментално недовољно развијеним особама, сматра да су овакви састанци веома значајни за удружења, родитеље и сроднике, јер се често дође до решења неких заједничких проблема. Он преноси да су многи учесници изнели став да је функционисање система социјалне заштите један од највећих проблема особа са сметњама у развоју и њихових породица, јер је њихов социјални статус често веома различит у појединим локалним самоуправама, иако се надлежни руководе истим законима и прописима. Сви који су укључени у удружења морају бити активни и посвећени, јер само заједничким деловањем могу се постићи циљеви, неки су од закључака са овог састанка.

ПОДРШКА ОРГАНИЗАЦИЈЕ “ПРИЈАТЕЉИ У НЕВОЉИ”

Хуманитарна организација „Пријатељи у невољи“ постоји осам година и бави се подршком деци са здравственим и развојним проблемима, укључујући и њихове породице. Организују разне активности, које се односе на социјализацију младих са сметњама у развоју, разноврсну подршку породицама и удружењима. Спровели су многе акције помоћи у целој Србији – програме рехабилитације младих са сметњама у развоју и деце и младих оболелих од карцинома на Копаонику и Златибору, бројне акције подршке „Дому у колевци“, удружењима родитеља у оквиру акције “Караван радости”, манастиру Свете Петке код Параћина, у коме монахиње брину о 94 штићенице са сметњама у развоју, опремање Родитељске куће у Нишу (деце оболеле од карцинома), али и помоћи многим другим појединцима, које нико не препознаје као животно угрожене, пре свега за операције или лечење… Председница Тања Штаљоњић наглашава да могу да им се обрате удружења, установе, појединци којима је потребна помоћ, на телефон 011 7701 654 / 011 7701 745/ 060 4141 506 или путем мејла organizacija@prijateljunevolji.rs.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.